Lekárka Janeková radí: Ivermectin si od svojho doktora žiadajte na začiatku nástupu Covidu
04 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Na Slovensku je síce momentálne témou číslo jeden vakcína Sputnik, ale nemenej horúcou témou je liek Ivermectin. Okolo jeho dovozu aj používania je totiž stále veľa otáznikov.


Ivermectinom sa ešte na začiatku roka liečilo len minimálne, pritom ako liek proti koronavírusu sa používal bežne vo viacerých štátoch Európy. Prirodzene, podávať sa mal v štádiu rozvíjajúcej choroby. V januári sa rozhodnutím ministra zdravotníctva síce povolilo používať lieky, ktoré obsahujú účinnú látku Ivermectin. Lenže žiadosť bola vypísaná tak, že nebolo možné, aby sa liek dostal aj do lekární, píše portál 40plus.sk.
Úlohou lieku Ivermectin je, aby sa ľudia do nemocníc vôbec nedostávali

Spomínaný liek totiž smeroval do nemocníc, kde ale, podľa lekárov, už veľmi nepomáhal. Pretože Ivermectin treba nasadiť skôr. Jeho úlohou totiž je, aby sa ľudia do nemocníc vôbec nedostali. Jednou z lekárok, ktoré tiež liečili pacientov Ivermectinom je Etela Janeková. Ona sama ho podala viac ako osemdesiatim, pričom žiadny neskončil v nemocnici. Lekárka dokonca sama podala prostredníctvom svojej firmy samostatnú žiadosť o dovoz lieku, ktorý jej 3. marca aj v skutočnosti prišiel.

„Na Slovensko prišlo 30 000 balení Ivermectinu 10x3mg a cestou distribučných firiem na lieky sa dostane do verejných lekární do konca týždňa. Liek by mal byť čiastočne hradený zdravotnými poisťovňami, čo aj bude po čase vyriešené,“ vysvetľuje Janeková, podľa ktorej administratívne úkony chvíľu trvajú, a preto si v úvode liek pacient hradí sám.

 

Ilustračný obrázok © Shutterstock


Cena lieku je 10 eur za balenie. „Ide však o akútnu liečbu, preto to nevidím ako zásadný problém v dostupnosti pre pacientov. Liek je ale viazaný na lekársky predpis a liečbu by mal riadiť lekár,“ upozorňuje Janeková. Privezené množstvo lieku je podľa nej na veľmi krátke obdobie, pretože sa jedná o prvú väčšiu dodávku a dopyt po ňom je vysoký.

Pozor! Viete ako Ivermectin užívať? Správa doktorky Šimkovej vám to prezradí
Liek Ivermectin na Slovensku stále vyvoláva veľa diskusií o jeho účinnosti v boji s koronavírusom. Viacerí odborníci ho síce odporúčajú, ale zároveň upozorňujú aj na jeho špecifiká. Čítať ďalej
28 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik

Každý praktický ošetrujúci lekár dostal odborné usmernenie ako postupovať

Slovensko je na tom nielen v počte mŕtvych, ale nakazených veľmi zle, a preto bude dopyt vysoký. Navyše, v súčasnosti je vysoká chorobnosť na Covid -19 s čoraz ťažším priebehom.

„Dopyt po ňom je v nemalej miere ovplyvnený aj strachom z ochorenia, preto aj touto cestou apelujem na občanov a kolegov lekárov, aby nepodľahli panike a nežiadali a nepredpisovali lieky do zásob,“ dodáva Janeková. Otázkou ale je aj to, čo má pacient robiť, keď mu Ivermectin ošetrujúci lekár odmietne predpísať a nastaviť liečbu.

Každý praktický ošetrujúci lekár pre dospelých dostal odborné usmernenie od doktorky Adriany Šimkovej, hlavnej odborníčky pre Všeobecné lekárstvo ako postupovať. Nevidím preto dôvod odmietania. Ak sa to predsa stane, je potrebné konzultovať vec s príslušným Vyšším územným celkom, respektíve s jeho odborom zdravotníctva a pýtať si radu, ako postupovať v tomto prípade,“ radí doktorka Janeková. Dodáva, že na Slovensko bude privezená ďalšia dodávka Ivermectinu v množstve 20 000 balení, od iného výrobcu 30 000 balení, a potom sa postupne dovezú aj ďalšie.

„Ivermectin zachránil už milióny životov a mal by sa používať aj u nás!“ Tvrdí doktor Török
Slovensko v boji s Covidom stále ťahá za ten najkratší koniec a liečba Ivermectinom je iba „v plienkach“, no doslova šokujúce slová doktora Pavla Töröka naznačujú, že by sa to malo urýchlene zmeniť. Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik