Korčok zúri: Maďari sa nám pletú do vnútorných záležitostí!
04 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR si predvolali maďarského veľvyslanca. Má vysvetliť konanie maďarskej strany pri stredajšej návšteve maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa v súvislosti s novelou zákona o štátnom občianstve, informuje portál ereport.sk.


Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok  má síce záujem o dobré vzťahy s Maďarskom, no absolútne odmieta zasahovanie do vnútorných záležitostí Slovenska. Korčok podľa vlastných slov odmietol stretnutie so Szijjártóom v súvislosti s novelizáciou, pretože ide výsostne o slovenskú záležitosť. Keďže prebieha legislatívny proces, požiadal ho o zdržanlivosť.

“Ukazuje sa však, že to pre maďarskú stranu a Matovičovho poslanca György Gyimesiho nie je dosť. Je jasné, že ide o to, aby sa čo najviac slovenských Maďarov zúčastňovalo volieb v Maďarsku,” podotkol. Gyimesi podľa neho v tejto veci porušuje programové vyhlásenie vlády a ide proti koaličnej dohode.

Poslanec s maďarským ministrom podľa Korčoka v stredu prekročili všetky medze, keď o novele rokovali. Minister namieta, že zákon o štátnom občianstve nie je predmetom bilaterálnych vzťahov a Gyimesi nemá mandát na takéto rokovania.

Fico prirovnal vládu ku kmeňu šimpanzov - najprv bitka, potom skupinový sex!
Expremiér Robert Fico si tentokrát zobral na paškál aktuálnu politickú situáciu, rekonštrukciu vlády, Matovičove faux pas so „žartíkom” s Ukrajinou. A vládu vyzval, aby prestali otravovať ľudí s ich vnútornými vecami. Podľa jeho slov, jediné o čo... Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Poukázal na základnú zmluvu medzi Slovenskom a Maďarskom, ktorá rieši i otázku národnostných menšín. “Slovensko je zvrchovaný štát a príslušníci maďarskej národnostnej menšiny sú našimi občanmi,” zdôraznil.

Zákon o štátnom občianstve sa má podľa Korčoka upraviť tak, aby naši občania žijúci aspoň päť rokov v zahraničí a po získaní občianstva iného štátu neprišli o to slovenské.

“Problém vznikol, keď Maďarsko v máji 2010 prijalo zákon, ktorý cielene rozširuje počet svojich občanov v zahraničí na etnickom základe,” dodal s tým, že aj preto bývalá vláda zmenila slovenský zákon, aby každý, kto prijal iné štátne občianstvo, prišiel o slovenské.

Škandál: Za 15 dní pandemickej PN-ky dostala žena od štátu 5,30 eura!
Doslova poburujúci obrázok z výplaty pandemickej PN-ky zverejnil vo svojom internetovom profile Szabolcs Benkovic. Ako uvádza, aj on to prevzal z internetu. Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik