Harabin: „Občania, bráňte sa, pokiaľ policajti zneužívajú právomoc a obmedzujú vašu slobodu!“
04 | 03 | 2021 I Petra Demková

Štefan Harabin poskytol pre Hlavný denník Právnu poradňu. Čo robiť v prípade, že vás policajná hliadka bezdôvodne napomína, prípadne chce pokutovať za absenciu rúška, respirátora, či za pobyt vonku? 


„Bolo mi do plaču keď som videl, ako sa ľudia boja,“ píše policajt so srdcom o Matovičovych kontrolách
Vláda a odborníci rozhodli o sprísnení opatrení v boji s koronavírusom, ktoré majú kontrolovať aj policajti. Na tých mnohí nadávajú za to, ako necitlivo sa niektorí k ľuďom správajú. A práve jeden z nich v statuse na sociálnej sieti vyzval kolegov... Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


Štefan Harabin na svojom Facebooku komentoval udalosť vodiča MHD. Toho z konečnej zobrali policajti za to, že si sňal rúško a fajčil. Harabin k udalosti napísal toto: „Vážení občania, zabezpečujte a ukladajte dôkazy o trestnej činnosti konkrétnych páchateľov, aby boli k dispozícii v čase, keď nastúpi právny čas. Príde doba, že aj za túto svojvôľu a šikanu budú títo policajti raz trestne stíhaní za trestné činy zneužívania právomoci verejného činiteľa a obmedzovania osobnej slobody.“

V prvom rade je podľa Harabina nutné vedieť, že ani jedno zo súčasných „protipandemických“ opatrení neukladá občanovi SR právnu povinnosť nosiť rúško, respirátor, či dodržiavať lockdown. Bývalý sudca upozorňuje, že policajti nemajú právomoc kontrolovať opatrenia vlády, resp. Mikasom nariadené uznesenia, či vyhlášky. Obmedzovať ľudskú slobodu a základné práva garantované Ústavou SR je možné totiž len a výlučne zákonom.

Parlament však v tejto súvislosti na počudovanie zákony záhadne nevydáva. Dôvodom je podľa Harabina to, že takéto zákony by boli v rozpore s Ústavou SR aj medzinárodnými dohovormi. Vyhláškami Mikasa a vlastnými uzneseniami  sa chce vláda účelovo vyhnúť prijímaniu protiústavných zákonov parlamentom. Nemá totiž istotu, či by ich poslanci aj odsúhlasili.

Nastal Matovičov teror? Vodič MHD si chcel na konečnej pofajčiť, skončil v putách! (VIDEO)
Heslo „Pomáhať a chrániť“ si zrejme zle vysvetlili dvaja policajti, ktorí na konečnej zastávke MHD nezmyselne spacifikovali vodiča autobusu. Ten si chcel pritom počas prestávky len pofajčiť. Čítať ďalej
03 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


Dôsledkom tohto postupu vlády je, že uznesenia a vyhlášky nemajú právnu záväznosť pre občana. Pozor – Polícia SR a vláda iba zneužíva právne nevedomie väčšiny Slovákov.
Môžete sa právne brániť!

Harabin informuje, že policajt vám nemôže uložiť pokutu, ani vás inak postihovať za niečo, čo vám neukladá zákon. Ak tak koná máte možnosť právne sa brániť! Treba policajta upozorniť na jeho protiprávne konanie a informovať ho, že ak od neho neupustí, podáte naňho trestné oznámenie. Ak neprestane, treba to trestné oznámenie skutočne i podať. Pokutu neplatiť a požiadať o doručenie rozhodnutia o pokute písomne. Správne konanie napokon podľa Harabina spravidla končí napomenutím bez uloženia pokuty. Aj voči napomenutiu sa treba, ale odvolať – treba byť dôsledný a stáť i za svojím až do konca.

Harabin v tejto spojitosti upozorňuje aj na to, že policajt by sa k vám podľa „Mikasa“ nemal priblížiť na menej ako 2 metre a pokiaľ ste nespáchali priestupok (napr. i v aute) nemá ani právo požadovať váš občiansky  preukaz. Takéto konanie je v zmysle platného právneho stavu bez najmenších pochybnosti rovnako zneužívaním právomoci verejného činiteľa.

Hanba celej polícii, kam sme sa to dostali? Aj toto sú reakcie ľudí na policajné kontroly
Od dnešného dňa platí na Slovensku prísnejší režim týkajúci sa pohybu osôb, ale napríklad aj nosenia rúšok. Ako to ľudia dodržiavajú majú kontrolovať, a zrejme aj trestať, policajti v teréne. Čítať ďalej
03 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik