Bugár: Kroky SaS a Za ľudí sú premyslené. Určite to nie je spontánny krok
04 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Béla Bugár, ktorý donedávna šéfoval Mostu-Híd je presvedčený, že "snahy SaS a Za ľudí o rekonštrukciu vlády nie sú spontánne ani chaotické. Je to výsledok dlhšej snahy týchto strán zmeniť pomery v koalícii," informuje portál sme.sk.


Podľa Bugára dôvodom koaličnej krízy nie je nákup ruských vakcín. Ten je len spúšťačom. Hovorí, že obe strany posielali Igorovi Matovičovi signály, že chcú vo vláde zmeny už pred týmto nákupom. Takéto koaličné krízy nebývajú výsledkom spontánnych krokov. Dôležité však bude sledovať, ako sa to vyvinie.

Podľa exšéfa maďarskej strany má v tejto situácii Matovič dve možnosti. "Môže obetovať napríklad svojho ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a dosadiť tam človeka, ktorý bude schopnejší manažér. Musí však ísť o človeka, ktorý je, slušne povedané, svojrázny a vie konať nezávisle od premiéra."

Matoviča kritizuje už aj vlastný poslanec Krošlák: "Dobrý premiér má ľudí spájať a nie rozdeľovať"
"Prišiel čas pozrieť sa do zrkadla, pán Premiér. Rozhodol som sa vypustiť tohto gina z fľaše len preto, lebo už má nebaví stále obhajovať a vysvetľovať freestyle jedného človeka. Už má nebaví pozerať do oči priateľom, ktorí pri pohľade na mňa,... Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Ivan Brožík


"Alebo môže Igor Matovič aj vyhlásiť, že v úvodzovkách pre to, aby sa nevrátila vláda mafie, sa obetuje a odíde." No túto možnosť pokladá Bugár za málo pravdepodobnú. Podľa neho je premiér na to dosť márnomyseľný. No ak by povedal, že sa "obetuje pre národ, aby sa nevrátil Smer k moci, tak to môže zvládnuť bez toho, aby jeho ego neutrpelo".

Na záver má Bugár radu aj pre koaličných partnerov: "SaS a Za ľudí sa síce teraz môžu tváriť, že potrebujú rokovať s prezidentkou a potom si sadnúť ešte v koalícii, ale toto je už len zbytočné naťahovanie času. Musia si vyjasniť pozície v rámci svojich strán a potom aj medzi sebou, a tak si uvoľniť ruky pri rokovaniach s Igorom Matovičom. Len by si mali dať pozor, aby sa informácie z interných rokovaní nedostali von."

"Madam z Grassalkovičovho paláca koordinuje vzburu proti Matovičovi," domnieva sa Ľuboš Blaha
Poslanec NRSR Ľuboš Blaha sa pozerá na súčasnú vládnu a koaličnú krízu (vlastnými slovami) politologicky. V nasledujúcom texte redakcia HD sumarizuje jeho úvahy. Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Ivan Brožík