Argentína má prvé výstupy nežiaducich účinkov Sputnika V po zaočkovaní viac ako pol milióna ľudí
04 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Argentína podala do polovice februára viac ako 570 tisíc dávok vakcíny Sputnik V. Nežiaducich účinkov eviduje 19 tisíc, z toho 99,4 percent hodnotí tamojšie ministerstvo zdravotníctva ako mierne. Hospitalizovať bolo treba 106 vakcinovaných občanov, všetci sa vyliečili.


Ide o vedeckú štúdiu Ministerstva zdravotníctva Argentíny. V krajine Sputnikom očkujú masívne už od konca decembra. Informácie čerpáme zo zdroja postoj.sk.

Keďže do polovice februára sa tam očkovalo výhradne Sputnikom, tamojší odborníci majú k dispozícii nanajvýš presné údaje. Za mesiac a pol bolo v Argentíne celkovo nahlásených 19 014 nežiaducich účinkov. Až 97 percent mala reálne prepojenie na očkovanie, no 99,4 percenta hlásení bolo vyhodnotených ako ľahké alebo mierne.

Očkovacia kampaň v Argentíne sa začala už na konci decembra minulého roka a do druhého marca bolo zaočkovaných aspoň jednou dávkou viac ako 800-tisíc obyvateľov. Okrem Sputnika sa krajina od marca spolieha aj na vakcíny od AstraZenecy a čínskeho SinoPharmu.

Posledný vedecký report bol vydaný v polovici februára a zachytáva tak údaje z viac ako 570-tisíc podaných dávok.



Najčastejším vedľajším účinkom bola podľa údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva horúčka a bolesť hlavy či svalov, čo je bežné aj pri iných vakcínach.

Za mesiac a pol bolo celkovo nahlásených 19 014 nežiaducich účinkov z takmer 600 000 zaočkovaných. To ešte neznamená, že všetky mali reálny súvis s podaním vakcíny, keďže lekári musia nahlásiť všetky prípadné komplikácie, ktoré sa po zaočkovaní udejú. 99,4 percenta hlásení bolo vyhodnotených ako ľahké alebo mierne. Iba 106 viedlo k hospitalizácii.

Európska lieková agentúra prijala žiadosť výrobcu Sputnik V o spustenie registrácie
Európska lieková agentúra (EMA) vo štvrtok prijala žiadosť výrobcu vakcíny Sputnik V o spustenie procesu registrácie. Priebežne by sa tak mali posúdiť všetky údaje o účinnosti a bezpečnosti tejto vakcíny. Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | tasr