Vydieranie na najvyššej úrovni - Takto mala Pfizer predávať covid vakcínu v Latinskej Amerike
03 | 03 | 2021 I sefredaktor
Preklad: Redakcia HD 03/03/2021

 

Úrad pre investigatívnu žurnalistiku tvrdí, že Pfizer požadovala ako záruku vojenské základne a budovy veľvyslanectiev. Ich hodnota mala vykryť možné straty, ktoré jej môžu vzniknúť žalobami kvôli vedľajším účinkom očkovania.Uviedol portál Tsargrad.tv. 


 

Zastrašovanie na vysokej úrovni

Americká nadnárodná farmaceutická spoločnosť Pfizer sa mala pri vyjednávaní o predaji COVID-19 vakcíny v Latinskej Amerike uchýliť k „vydieraniu a vyhrážkam“ kvôli dosiahnutiu zisku. Podľa jedného z účastníkov rokovaní malo ísť o „zastrašovanie na vysokej úrovni“.

Tvrdí to Úrad pre investigatívnu žurnalistiku - Bureau of Investigative Journalism (BIJ). Výsledky jeho vyšetrovania priniesla latinskoamerická televízna stanica Telesur.

 
Pozastavené za výkupné


Vyšetrovanie prípadu novinármi nieslo názov „Pozastavené za výkupné“. Uvádza sa v ňom, že spoločnosť Pfizer požadovala, aby krajiny poskytli svoje vojenské základne a budovy veľvyslanectiev ako záruku za možné vzniknuté náklady. Malo ísť o potenciálne škody, ktoré môžu firme vzniknúť, ak by sa očkovaní občania dotknutých krajín rozhodli Pfizer žalovať.

Vyšetrovanie je založené na svedectvách členov delegácií, ktorí rokovali so spoločnosťou Pfizer o dodávke vakcíny proti COVID-19. Novinárska skupina zistila, že vydieranie a vyhrážky výrazne oneskorili dodávky vakcíny. V niektorých prípadoch až o tri mesiace. Argentína a Brazília dokonca podmienky spoločnosti Pfizer odmietli napokon úplne.

V správe novinárskej skupiny sa tiež uvádza, že odloženie dodávok spôsobilo nárast obetí zapríčinených COVID-19.

Výkupné na vládnej úrovni

Podľa vyšetrovacích materiálov požadovali úradníci v Argentíne a v ďalšej nemenovanej latinskoamerickej krajine od spoločnosti Pfizer kompenzácie za predpokladané náklady vyplývajúce z občianskoprávnych žalôb. Predpokladali totiž, že očkovaní s vedľajšími účinkami vakcíny sa obrátia na súdy.

Správa z novinárskeho vyšetrovania cituje i slová úradníka, ktorý bol jedným z vyjednávačov v spomínanej nemenovanej krajine. Rokovania s americkým farmaceutickým gigantom označil ako „zastrašovanie na vysokej úrovni“. Vlády boli podľa neho jednoducho vydierané. „Doslova od nás žiadali výkupné za životne dôležité zdravotnícke prípravky,“ uzavrel.