Matovičova chunta zasahuje do základných práv a slobôd občanov, tvrdí Harabin
02 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Exminister spravodlivosti a expredseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin si v statuse na Facebooku zobral „na paškál“ šikanóznu svojvôľu Matovičovej „chunty“.


 Harabin už dlhé mesiace poukazuje na to, že rozhodnutia premiéra Igora Matoviča aj hlavného hygienika Jána Mikasa potláčajú základné práva a slobody občanov. „Dokedy budú bezbrehú šikanóznu svojvôľu Matoviča a Mikasa v porušovaní a obmedzovaní základných práv a slobôd ignorovať slovenskí sudcovia a prokurátori?“ pýta sa exminister.



Najvyšší súd v Izraeli rozhodol o ochrane práv občanov, mal by tak aj slovenský

„Nebude to v budúcnosti reálny dôvod na dôslednú očistu sudcovského a prokurátorského zboru od politickej závislosti ich statusového postavenia?“ pýta sa Harabin. Poukazuje na to, že ďalší z významných súdov sveta, izraelský najvyšší súd, rozhodol o ochrane základných práv a slobôd.

„Už od apríla 2020 neustále upozorňujem a poukazujem na neústavné zásahy do základných a politických práv slovenských občanov Matovičovou chuntou,“ píše Harabin. Zdôraznil tým, že rozhodnutie izraelského najvyššieho súdu spochybnilo sledovanie mobilných telefónov občanov.


Ochrana zdravia verzus súkromie

Izraelský najvyšší súd v pondelok zakázal tamojšej vláde sledovať mobilné telefóny obyvateľov infikovaných koronavírusom. Opatrenie bolo zamerané na vystopovanie ich kontaktov a zabráneniu šírenia nákazy. Podľa súdu ide o závažné porušenie občianskych slobôd. Vo verdikte uviedol, že sa obáva, že sledovanie mobilných telefónov, ktoré bolo pôvodne považované za dočasné núdzové opatrenie, sa pomaly stáva trvalým.

Vláde preto nariadil do 14. marca ukončiť monitorovanie a obmedziť ho iba na ľudí s potvrdeným ochorením, ktorí odmietajú spolupracovať s úradmi.

Harabin po zásahu dvoch mestských policajtiek: „Uvidím, či ich Žilinka a Kovařík začnú trestne stíhať"
Podľa nariadenia vlády môže policajt tomu, kto nenosí rúško, udeliť pokutu. Štefan Harabin v statuse na Facebooku opisuje prípad, počas ktorého zasiahli dve mestské policajtky. Čítať ďalej
20 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik