Toto Matoviča rozzúri dobiela - jeho nové opatrenia sú alibistické, nezmyselné a nerealizovateľné
01 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Takmer týždeň dumania, utajovania, posudzovania. O tom, čo by sa malo, mohlo a musí. Medzitým zomrelo v priemere sedemsto našich spoluobčanov. A čo z toho vzišlo? Jasno v tom má matematik a dátový analytik Richard Kollár.



Odborníci dostali slovo neskoro


"Som veľmi rád, že vedci a odborníci z platformy Veda pomáha - COVID-19 boli prizvaní za hranatý stôl na ÚV a mohli sa podieľať na príprave materiálu, ktorý včera podľa všetkého schválila vláda. Trvalo to síce takmer pol roka, kým takúto možnosť dostali, ale pozerajme sa vpred." Začína vysvetľovací status na sociálnej sieti Richard Kollár.

Reprofoto status FB (@Richard Kollár)


"Žiaľ, presne teda neviem, či naozaj bolo potrebné 5-dňové intenzívne stretávanie vedcov a odborníkov a ich mikro manažment jednotlivých bodov. Už tento týždeň sa môže ukázať, že viaceré sú nevykonateľné, presnejšie bez ešte presnejších formulácií nie je jasné, čo sa považuje za ich splnenie." Prekvapuje, zaráža a zároveň vzbudzuje pozornosť k celému súboru opatrení vlády autor statusu.

Nasleduje mierne ironická vsuvka: "Ale OK, berme to tak, že cieľom nebolo týchto ľudí len unaviť a zoznámiť s premiérovým fitness trénerom. Ale cieľom bolo skutočne nastaviť veci tak, aby mala naša krajina šancu na zmenu a zlepšenie."

Matematik Kollar ponúka recept: individuálny šport v prírode
01 | 03 | 2021 | sefredaktor

Keď stratí vedec reč: WTF?


Ak si vláda bude privlastňovať zásluhy za karanténne kompenzácie, dobre si prečítajte, koho je to nápad. A kto to presadil: " Našej iniciatíve sa na poslednú chvíľu podarilo presadiť do uznesenia aj systém kompenzácií pre tých, ktorí majú zostať v karanténe. Bez tohto kroku boli ostatné body bezzubé. Neriešili náš najväčší problém. Škoda, že tam nie je možnosť poskytnutia náhradného ubytovania pre tých, ktorí sa nemajú kde inde izolovať od svojej domácnosti v prípade pozitívneho testu," pripomína Kollár.

A teraz k jadru problému, ktorý je naznačený už v titulku článku: "Ale ten časový horizont? Viaceré tie veci nie je možné zrealizovať rýchlejšie ako za týždeň-dva. Kým sa ich efekt dostaví napríklad do nemocníc, to potrvá ďalšie aspoň 2-3 týždne, u niektorých ešte viac. No ale vyhodnocovať sa to má o 3 týždne dokopy. WTF?"

Odhalený diletantizmus


"Asi nič viac nemôže demonštrovať neistotu v dátach, ako to, že nové vládne nariadenia síce hovoria o tom, že ak sa situácia nezlepší, bude vtedy tvrdý lockdown. Ten treba vyhlásiť ešte o pár dní skôr. Sú tam vymenované niektoré parametre, ktoré sa budú sledovať. Ale nikde sa nehovorí, či sa majú zlepšovať všetky, alebo len niektoré. A ani ako sa majú zlepšiť. Nevieme dokonca ani to, či ide o priemerné alebo denné hodnoty," odhaľuje diletantizmus vlády Kollár.

Richard Kollar: Nevieme! - všetko o dezorganizácii boja proti pandémii
19 | 02 | 2021 | sefredaktor


A pokračuje: "Je nemožné vyhodnotiť efekt opatrení pred tým, ako začnú byť účinné na dané parametre neexistujúcou metodikou. Nemožné a takto sa môže okolo 15. marca vyhlásiť čokoľvek. Že to funguje, že to nefunguje, že vedci poradili zle, že ... čokoľvek. Úplne ideálne pre politikov."

"Ale inak ma celkom teší, že napriek tomu, že viacerí politici, či ministerskí zamestnanci, odmietali, že by sme mali nejaké dátové peklo, či neinformovanosť, ale zároveň začali okamžite promptne upratovať viaceré dáta, a nejaké dáta navyše aj zverejnili," pokračuje v sarkastickom tóne Kollár.

...tí, čo všetko vedia...


"Len teda neviem, ako to je, pretože viaceré čísla stále nesedia (a to zásadne) a iné sme zase nezverejnili. Asi už viac naozaj nevieme."

Matematik svoj status končí slovami - "tak len toľko pre tých, ktorí tvrdia, že všetko vieme a to len ja teda nič neviem. Kiežby to bolo tak a naozaj by sme aspoň nejak dokázali rozumne riadiť krajinu. Ale nejde to z principiálnych dôvodov."

Matematik Kollár prehovoril jazykom bežného človeka: Nezvládame to
15 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová