Richter: Krajniak klame, keď hovorí , že v nezamestnanosti sme lepší ako Rakúsko
01 | 03 | 2021 I Aneta Leitmanová

Minister Milan Krajniak klame, keď tvrdí, že podľa štatistík je Slovensko v oblasti nezamestnanosti na tom lepšie ako Rakúsko. V statuse na sociálnej sieti to uviedol poslanec Smeru a exminister sociálnych vecí Ján Richter.


„Krajniak opäť zavádza a klame,“ pomenoval svoj status Ján Richter. „Minister Krajniak sa vo svojom statuse na sociálnej sieti pochválil, že „sme lepší ako Rakúsko v pomoci ľuďom udržať si prácu“. Dnes sa tým chválil aj v diskusnej relácii,“ napísal Richter.

„Križiak“ Krajniak s takými názormi ľudí isto nerátal. Slováci mu to riadne natreli!
Nápad ministra práce Milana Krajniaka s otváraním kostolov pre veriacich, s ktorým prišiel na sociálnej sieti, sa nielenže nepáči odborníkom, ale ani samotným ľuďom. Tí mu to v diskusii pod jeho statusom poriadne natreli. Čítať ďalej
23 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik

Rozdielne metodiky, rozdielne výsledky


Problémom sú úplne iné výpočty nezamestnanosti u nás a v Rakúsku. Richter vysvetľuje. „Jednoducho si porovnal našu mieru nezamestnanosti na úrovni 7,81 percenta s rakúskou mierou nezamestnanosti na úrovni 11,4 percenta. Z toho následne usúdil, že v pomoci zamestnancom sme úspešnejší. Je to naozaj tak? Je na tom Rakúsko horšie ako Slovensko? Ja tvrdím že nie. A tvrdí to aj Eurostat vo svojich štatistikách,“ píše Richter.

„Krajniak si však zámerne alebo nevedomky pre porovnanie miery nezamestnanosti zvolil národné štatistiky oboch krajín. Ako minister by však už mohol vedieť, že každá krajina používa na výpočet miery nezamestnanosti vlastný vzorec. Má teda vlastnú metodiku. V Rakúsku sa miera nezamestnanosti počíta ako podiel počtu evidovaných nezamestnaných k počtu zamestnancov evidovaných rakúskou sociálnou poisťovňou. Na Slovensku zase ako podiel nezamestnaných k ekonomicky aktívnym osobám. To sú rozhodne rozdielne metodiky, a preto nie je správne ich porovnávať,“ vysvetľuje Richter.

Vyhodil odborníkov, prijal kamošov


Podľa neho Krajniak buď vedome klame a zavádza, alebo jednoducho nemá v rezorte dosť odborníkov. To podľa Richtera môže byť spôsobené tým, že odborníkov minister Krajniak povyhadzoval a nahradili straníckymi kolegami či známymi. „Možno by vám poradili, že ak chcete porovnávať mieru nezamestnanosti v jednotlivých krajinách, musíte vychádzať z porovnateľných údajov. Teda údajov získaných jednotnou metodikov. Takúto štatistiku a porovnanie krajín robí napríklad Eurostat,“ píše Richter.

Bývalý minister práce pridáva aj fakty. Podľa Eurostatu malo v decembri 2020 Rakúsko mieru nezamestnanosti 5,8 % a Slovensko 7,0 %. „To je veľký rozdiel oproti tomu, čo uvádzate vy. Ak sa teda nabudúce budete chcieť pochváliť, ako dobre zvládate krízu, pozrite si napríklad štatistiku nezamestnanosti od Eurostatu. Alebo vám takýto záver nevyhovuje, a preto radšej verejnosť zavádzate vlastnými porovnávaniami?“ pýta sa Richter.

Nicholsonová: Je rok 2021 a Krajniak navrhuje otvoriť kostoly a žiadať o pomoc nebesá
Asi nikoho neprekvapí, že liberálnej poslankyni Lucii Ďuriš Nicholsonovej sa nepáči návrh ministra Krajniaka, aby sa otvárali kostoly. „...je rok 2021,“ píše, „pred troma dňami pristál na Marse prieskumník NASA Perseverance. V priebehu pár mesiacov... Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Petra Demková