Koronavírus sa drží aj na textíliách. Najdlhšie na polyesteri
01 | 03 | 2021 I Ivan Mihale
O nové poznatky v rámci schopnosti koronavírusu prežiť na oblečení sa podelili vedci v novej štúdii. Na niektorých bežných textíliách môže prežiť až tri dni. Testovali najmä polyester, polykotón a 100-percentnú bavlnu. Súčasťou štúdie bolo aj správne pranie, ktoré dokáže odstrániť koronavírus.

Portál  BBC informuje, že vedci z De Montfort University v Leicesteri (DMU) v rámci štúdie naniesli vírus na textílie pomocou kvapiek. Potom sledovali stabilitu vírusu na každom materiáli v priebehu 72 hodín, teda tri dni. Výsledky ukázali, že polyester predstavuje najvyššie riziko prenosu. Vírus bol zaznamenaný aj po troch dňoch a ostala zachovaná aj jeho schopnosť prenosu na iné povrchy. Na 100-percentnej bavlne vírus prežil 24 hodín, kým na polykotóne iba šesť hodín.

Situácia je kritická a už nie je čas na hádky, politické súboje ani výčitky, tvrdí Ferenčák
Svet v boji s koronavírusom upiera zrak na vakcíny. Kritický pohľad na to, ako ich máme málo, vyjadril v statuse na Facebooku poslanec Hlasu a primátor Kežmarku Ján Ferenčák. Čítať ďalej
01 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


“Keď sa prvýkrát začala pandémia, veľmi málo sa chápalo, ako dlho môže koronavírus prežiť na textíliách,“ uviedla mikrobiologička a doktorka Katie Laird, vedúca výskumnej skupiny pre infekčné choroby. Doktorka upozorňuje, že tieto materiály sú zároveň najčastejšie používané na zdravotné uniformy a predstavujú riziko prenosu. Jednotkou v zdravotníctve je 100-percentná bavlna.

„Ak by si sestry a zdravotnícki pracovníci zobrali uniformy domov, mohli by na sebe mať stopy koronavírusu a ten by sa mohol preniesť aj na iné povrchy,“ povedala Laird.

A spôsob ako najlepšie odstrániť vírus praním zo 100-percentnej bavlnenej tkaniny? „Len čo sme určili mieru prežitia koronavírusu na každej z textílií, obrátili sme pozornosť na identifikácii najspoľahlivejšej metódy prania na odstránenie vírusu,“ uvádza vedkyňa. Vírus bol úplne odstránený iba vtedy, keď bol použitý čistiaci prostriedok a teplota bola 40 ° C alebo vyššia.

Štúdia tiež zistila, že pri praní vecí s tými, ktoré majú na sebe stopy vírusu, nehrozí riziko krížovej kontaminácie. Vedkyňa na záver varovala, aby si zdravotnícky personál nebral použité uniformy domov. Mali by sa prať priamo v nemocniciach alebo v priemyselných práčovniach.

Chmelár: Prezidentka, ktorá nedokáže využívať svoje právomoci a vplyv na riešenie krízy, je iba bábkou v hre mocných
01 | 03 | 2021 | sefredaktor