Chudobnejší študenti zaostávajú až o päť ročníkov za „bohatšími“, varuje nová štúdia
01 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Správa britského Inštitútu pre politiku vzdelávania (EPI) zistila, že medzi anglickými žiakmi vo veku 16-19 rokov sa objavila obrovská „medzera vo vzdelávaní“, pričom chudobnejší študenti sa ocitli až o päť ročníkov za svojimi bohatšími rovesníkmi, informuje portál RT.


Britský inštitút vyhlásil, že rozdiel v dosiahnutom pokroku medzi znevýhodnenými žiakmi a ostatnými je „jednou z najväčších výziev, ktorým čelí anglický vzdelávací systém,“ pričom varuje, že „rozdiel sa zväčšuje v každej fáze vzdelávania“.

Štúdia v priemere zistila, že v čase, keď študenti dosiahli vek 16-19 rokov, boli až tri ročníky za zámožnejšími rovesníkmi, pričom niektorí v obzvlášť znevýhodnených častiach Anglicka zaostávali až o päť ročníkov.

Na riešenie problémov EPI uviedol, že existuje „pádny dôvod“ na zvýšenie financovania, aby sa zabránilo ďalšiemu rozšíreniu medzery.

Lietadlo bolo nútené pristáť po tom, ako na pilota zaútočila nahnevaná mačka
Osobné lietadlo bolo nútené pristáť na letisku v sudánskom hlavnom meste Chartúm. Nahnevaná mačka, ktorá sa záhadne dostala do kokpitu, totiž zaútočila na pilotov, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Vláda Spojeného kráľovstva sa už pokúsila vyriešiť existujúce nerovnosti vo vzdelávacom sektore a zaviazala sa poskytnúť viac ako 530 miliónov GBP (738,83 milióna dolárov) na podporu študentov, ktorým hrozí zaostávanie.

V rámci EPI sa tiež zdôraznilo, že problémy načrtnuté v ich poslednej správe „predchádzajú pandémii“ a že vírus „mohol prehĺbiť rozdiel medzi týmto študentmi“, čo vzbudzuje obavy, že v súčasnosti ponúkaná podpora nebude stačiť na ochranu žiakov, ktorí už sú ovplyvnení "hlboko zakorenenými nerovnostami" v školstve.

EPI je nezávislý výskumný ústav založený na dôkazoch, ktorý sa snaží podporovať vysoko kvalitné výsledky vzdelávania. Inštitút sa zameriava na hľadanie riešenia v rozdieloch, ktoré sú spôsobené sociálnym zázemím študentov v celom vzdelávacom sektore.

Už je to tu, idú nás kontrolovať: Letecké spoločnosti chcú do marca zaviesť „cestovný Covid pas“
Medzinárodné združenie leteckých dopravcov (IATA) oznámilo, že do marca vydá cestovný Covid pas, ktorý by mal vraj uľahčiť cestovanie, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 02 | 2021 | Marek Molnár