Česko pravdepodobne schváli ruskú vakcínu Sputnik V, signalizuje Babiš
01 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Miestne schválenie ruskej vakcíny Sputnik V by stačilo na to, aby ju mohla Česká republika začala používať, uviedol premiér Andrej Babiš. Signalizoval, že krajina nebude čakať na zelenú od zdravotníckych regulačných orgánov EÚ, informuje portál RT.


V sobotu v relácii CNN Prima News Babiš potvrdil, že Praha nebude čakať na schválenie Sputniku V Európskou agentúrou pre lieky (EMA) a na schválenie vakcíny bude stačiť súhlas štátneho Štátneho ústavu na kontrolu liečiv (SÚKL).

"Nemôžeme čakať na EMA, keď Rusko nepodalo žiadosť o schválenie," uviedol Babiš. "SÚKL musí dokumentáciu preskúmať a ak ju schvália, musí ministerstvo zdravotníctva vydať výnimku. Potom môže byť zaočkovaný každý, kto bude mať záujem," uviedol český premiér.

Už je to tu, idú nás kontrolovať: Letecké spoločnosti chcú do marca zaviesť „cestovný Covid pas“
Medzinárodné združenie leteckých dopravcov (IATA) oznámilo, že do marca vydá cestovný Covid pas, ktorý by mal vraj uľahčiť cestovanie, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 02 | 2021 | Marek Molnár


"Nejde o otázku geopolitiky, ale o zdravie človeka a našu snahu čo najviac chrániť náš národ," dodal.

Tieto poznámky nasledujú po odhalení, že prezident Miloš Zeman poslal list ruskej hlave štátu Vladimirovi Putinovi so žiadosťou o prepravu vakcíny Sputnik V. Zeman uviedol, že očakáva, že Putin túto žiadosť čoskoro schváli.

"Ak budem riadne informovaný, tejto žiadosti bude vyhovené," uviedol.

Teraz sa Česká republika môže stať druhým národom EÚ, ktorý schváli Sputnik V. Začiatkom minulého mesiaca začalo Maďarsko očkovať svojich občanov ruskou vakcínou.

Program neviditeľných stíhačiek F-35 vo výške 1,7 bilióna dolárov neuspel
Vzdušné sily USA priznali, že program neviditeľných stíhacích lietadiel F-35 neuspel. Toto oznámenie vyvolalo rozhorčenie Američanov, ktorí si myslia, že obrovský rozpočet mohol byť lepšie využitý, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 02 | 2021 | Marek Molnár