Borat 2 a Nomadland bodovali na Zlatých glóbusoch 
01 | 03 | 2021 I sefredaktor
Roadmovie Nomadland (Krajina nomádov) čínskej režisérky Chloé Zhao (Čao Tching) a komédia Borat Subsequent Moviefilm získali v nedeľu v Los Angeles hlavné ceny na 78. ročníku odovzdávania Zlatých glóbusov, ktoré sú považované za najdôležitejšie americké filmové ceny po Oscaroch. Informovala TASR.
Najlepšia komédia:  Borat

Nomadland bol vyhlásený za najlepšiu filmovú drámu, Borat Subsequent Moviefilm s britským komikom Sachom Baronom Cohenom v hlavnej úlohe sa stal najlepšou komédiou uplynulého roka.
Cena za réžiu do Číny

Chloé Zhao tiež zvíťazila v kategórii najlepší režisér — iba ako druhá žena v dejinách Zlatých glóbusov —, Cohen si odniesol trofej v kategórii najlepší herec v komédii.

 

Glóbusy na herecký výkon pre Dayovú  a Bosemana

 

Americká herečka a speváčka Andra Dayová sa stala najlepšou herečkou v dráme. Ocenenie získala za hlavnú úlohu v snímke The United States vs. Billie Holiday, životopisnom filme o džezovej speváčke Billie Holidayovej. Pre 36-ročnú Dayovú je to prvý Zlatý glóbus.

Cenu pre najlepšieho herca v dráme dostal za snímku Ma Rainey's Black Bottom posmrtne Chadwick Boseman, ktorý zomrel vlani v auguste vo veku 43 rokov na rakovinu. Britka Rosamunde Pikeová získala Zlatý glóbus pre najlepšiu herečku v kategórii komédia/muzikál za účinkovanie v satire I Care a Lot, v ktorej hrá podvodníčku.

 

Rodinná dráma Minari amerického režiséra kórejského pôvodu Lee Isaaca Chunga si odniesla Zlatý glóbus v kategórii najlepší neanglicky hovoriaci film. Snímka je nakrútená prevažne v kórejčine.
Zlaté glóbusy v 25 televíznych a filmových kategóriách každoročne udeľuje Hollywoodska asociácia zahraničných novinárov (HFPA). Denník Los Angeles Times nedávno kritizoval, že v tomto grémiu nie je zastúpený žiaden černoch.