Ambulantní lekári: "Žiadny minister nemusí vedieť všetko, ale je nevyhnutné, aby bol schopným manažérom
01 | 03 | 2021 I sefredaktor
Prvý rok Mareka Krajčího (OĽANO) v kresle ministra zdravotníctva bol podľa krokom vedľa. "Ministrovi sa za rok nepodarilo zabezpečiť funkčný mechanizmus komunikácie s ambulantným sektorom, bez ktorého nedokáže žiadne zdravotníctvo fungovať," konštatuje sa  v stanovisku profesnej organizácie Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP). Informuje TASR.
Schopný manažér

"Žiadny minister nemusí vedieť všetko, ale považujem za nevyhnutné, aby minister bol schopným manažérom, ktorý sa dokáže obklopiť takými ľuďmi, ktorí mu budú predkladať skutočne reálne reporty o dianí v rezorte, ktorý bude konať na základe komplexných názorov a pohľadov všetkých zainteresovaných subjektov," zdôrazňuje prezidentka zväzu Zuzana Dolinková.
Nie je nádej na kvalitné manažovanie

"Ak sa ministrovi Krajčímu nepodarilo takéto tímy okolo seba v priebehu jedného roka zostaviť, je veľmi málo pravdepodobné, že by to dokázal v budúcnosti, a tým by zabezpečil kvalitné manažovanie rezortu v prospech pacientov a zdravotníkov," konštatuje Dolinková.
Nezvládnutá komunikácia

Za najzávažnejšie nezvládnutie zo strany ministra Krajčího a jeho ministerstva považuje šéfka zväzu nejasnú, kontraproduktívnu a často zmätočnú komunikáciu.

Nejasná vízia

Ani to, že rezort vedie lekár, nemusí byť podľa nej zárukou efektívneho riadenia. Doposiaľ nie je jasná vízia a cieľ, kam chce Krajčí slovenské zdravotníctvo priviesť.
Žiadne systémové zmeny

Za problematické považuje Dolinková predvídateľnosť financovania či motiváciu personálnej stabilizácie v zdravotníctve. Poukázala na to, že za posledný rok sa v rezorte nenaštartovali žiadne systémové zmeny a neustále z neho odchádzajú zdravotníci, čo sa začína prejavovať v znížení dostupnosti zdravotnej starostlivosti na všetkých úrovniach.

Nevidno snahu

"Namiesto toho, aby sa minister zo všetkých síl snažil previesť rezort cez pandémiu tak, aby zostal čo najfunkčnejší aj po prekonaní krízy, nevidím z jeho strany snahu a aktivitu na zlepšenie pracovných či ekonomických podmienok práce zdravotníkov," poznamenala Dolinková.