Aké „čisté“ sú Pellegriniho úzke kontakty na zvolenskú SAD? V hre je asi veľa peňazí
01 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Zaujímavé prepojenia súčasného šéfa Hlasu-SD s vedením zvolenskej SAD vyvoláva pochybnosti o „čistote“ expremiéra Pellegriniho. V spojení jeho osoby a autobusovej spoločnosti je až priveľa „náhod“, ktoré sú zahmlievané.


Expremiér Peter Pellegrini má veľmi dobré kontakty v spoločnosti SAD Zvolen. „Prenajímajú“ mu aj osobného šoféra a ochrankára. V minulosti, keď ešte sedel na stoličke predsedu vlády, kontakty s autobusármi zo Zvolena zľahčoval. Zdá sa však, že súčasný šéf strany Hlas-SD má k vedeniu SAD veľmi blízko, informuje portál ereport.sk.
Zaujímavé prepojenia Pellegriniho a SAD Zvolen ukázali pochybné dodatky

V roku 2019 mala akciová spoločnosť SAD Zvolen podľa Finstatu tržby vyše 16 miliónov eur.  V zisku však išli do mínusu 1,5 milióna eur! Výnosy za ten istý rok mali vyše 42 miliónov eur. Na prvý pohľad ide len o bežnú spoločnosť s jasným predmetom podnikania, no ak by sa pred rokom nedostali do otvorenej vojny s banskobystrickou župou, vplyvné konexie na známe politické eso by zrejme unikli.

Spor medzi Banskobystrickým samosprávnym krajom (BSK) a SAD sa začal rysovať po prevzatí moci županom Jánom Lunterom v roku 2018. Dosluhujúci šéf kraja Marian Kotleba ešte stihol podpísať expresnú zmluvu so SAD Zvolen, ktorá nebola pre kraj výhodná. Po tom ako sa Lunter stal predsedom BSK, nastalo na župe veľké „upratovanie”. Objavili pri ňom aj dodatky k zmluvám. Kraj chcel listiny podpísať nanovo, no to sa nepáčilo zvolenskej SAD.

BSK utvrdilo v presvedčení, že niečo nie je v poriadku, aj dve právnické kancelárie. Spor preto skončil na súde. Rozhodnutie okresného súdu však autobusárov nepotešilo, pretože dodatky k zmluve uznal ako nezákonné. SAD Zvolen pozastavil autobusovú dopravu v meste. Župan Lunter sa v kritickej situácii obrátil na jedného z vlastníkov autobusovej spoločnosti, ktorým je štát. A tu vstupuje do hry vtedajší premiér Pellegrini.

Lunter vyzval premiéra, aby sa osobne angažoval v spore BBSK so SAD Zvolen
Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter vyzval v sobotu premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby sa osobne zúčastnil na rokovaniach, ktoré by viedli k vyriešeniu situácie týkajúcej sa prímestskej dopravy v... Čítať ďalej
25 | 01 | 2020 | TASR

Pellegrini obvinil župana z neschopnosti, aby bránil kamaráta a jeho SAD

Minister hospodárstva Peter Žiga dal od celého konfliktu ruky preč. A premiér? Ten župana Luntera vyhrešil, ba dokonca ho obvinil z neschopnosti. „Preto ho vyzývam, aby si sadol za rokovací stôl. A aby zabezpečil všetko na to, aby doprava ľudí nielen do práce, ale aj do nemocníc, aj do škôl od pondelka fungovala. A aby sa SAD Zvolen vyhla týmto aktivitám, ktoré oznámila, že od soboty prestane poskytovať prímestskú dopravu. Je to zodpovednosť pána župana,” obul sa do banskobystrického župana Pellegrini.

A ako spor dopadol? „BSK sa dlhodobo snaží o usporiadanie vzťahov tak, aby bola dopravná obslužnosť prímestskou dopravou zabezpečená bez komplikácií a v prospech obyvateľov kraja. Spor o takzvané Kotlebove dodatky zatiaľ nie je ukončený. Čaká sa na rozhodnutie krajského súdu,“ uviedla Lenka Štepáneková, vedúca komunikačného odboru. Po Pellegriniho „útoku” proti županovi sa viaceré médiá začali pýtať, či za premiérovou zhovievavosťou so zvolenskou firmou nie je niečo viac. A veruže bolo.

Premiér:Vyriešenie situácie v prímestskej doprave BBSK je zodpovednosť J.Luntera
Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) vyzval v piatok predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Jána Luntera, aby neustále rokoval s dopravcom SAD Zvolen a vyriešil vzniknutú situáciu. Ak to nebude schopný vyriešiť, pripustil, že sa na to... Čítať ďalej
24 | 01 | 2020 | TASR

Spoločný biznis šéfa SAD s Bödörom aj napojenie na mafiána Černáka

Predseda predstavenstva SAD Zvolen Adrián Polóny vyrastal v meste pod Urpínom spolu s Petrom Pellegrinim. Sú teda blízki známi. Zrejme aj preto vtedajší premiér obhajoval záujmy dopravnej spoločnosti zo Zvolena. „Namiesto toho, aby sa zastal verejného záujmu, zastal sa subjektu, ktorý má monopol a zneužíva pozíciu na trhu, aby si vylepšil svoju ekonomickú situáciu,“ uviedol zástupca župana Ondrej Lunter.

Šéf SAD je však zaujímavý aj ďalšími podnikateľskými aktivitami. Do roku 2016 mal totiž biznis s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom, s ktorým pôsobili vo firme Tokaj & comp. Práve Bödör sa považuje za „známeho“ Roberta Fica, vtedajšieho straníckeho šéfa Petra Pellegriniho. Vo zvolenskej SAD je zaujímavou osobou aj podpredsedníčka predstavenstva Mariana Ondrejčáková Šeligová. Za slobodna sa volala Polónyová a narodila sa v roku 1972, teda o dva roky skôr ako Adrián Polóny.

Spolu s ním vystupuje aj vo firme Bystrická dopravná spoločnosť, ktorá je väčšinovým vlastníkom Zvolenskej SAD. Zaujímavé je však jej priezvisko. Bola totiž manželkou Michala Ondrejčáka, známeho ako blízkeho parťáka mafiánskeho exbossa Mikuláša Černáka. Spolu s Milošom Kaštanom a Černákom založili známu pochybnú bezpečnostnú službu SBS Security 3.

Zaujímaví sú i ďalší členovia rodinného klanu Polónyovcov, ktorí majú pozoruhodnú záľubu. Zhromažďovanie majetkov. Anna Polónyová, narodená v roku 1949, podľa všetkého Adriánova matka, vlastní v Želiezovciach neobarokový kaštieľ z 19. storočia. Je vsadený do rozsiahleho anglického parku. Zopár nehnuteľností v rámci areálu vlastní aj samotný Adrián.

MIMORIADNE: Od soboty nebudú premávať v Banskobystrickom kraji autobusové prímestské linky
23 | 01 | 2020 | Imrich Kovačič / SITA

Historické nehnuteľnosti klanu Polónyovcov a zaujímavá „pomoc“ od Čellára

Polóny je napríklad aj spolumajiteľom historickej Kuskovej vily v Likavke, ktorá pochádza z 19. storočia. Pomenovaná je po prvom slovenskom zubárovi Františkovi Kuskovi, ktorý dom obýval. Zaujímavou nehnuteľnosťou, ktorú má nepriamo pod palcom Polóny, je ďalší kaštieľ a budova koniarne v obci Ožďany. Táto stavba je vlastnená Bystrickou dopravnou spoločnosťou, väčšinovým vlastníkom zvolenskej SAD. Polóny je aj tu predsedom predstavenstva. Kaštieľ však v roku 2019 vyhorel.

Miroslav Čellár, ktorý od roku 2012 pôsobil v spoločnosti ako člen dozornej rady vypomáhal viacerým poslancom Smeru. Okrem Jany Laššákovej, Martinovi Glváčovi aj Petrovi Pellegrinimu. Práve on je spájaný s expremiérom. Mal byť jednou zo spojok v SAD. Pellegrini sa však počas sporu SAD s BSK dušoval, že s exasistentom nie je v kontakte už celé roky. „Jeho výkon v akciovej spoločnosti nesledujem. Nespájajte to. Nemá to žiadny vplyv,” argumentoval v tom čase Pellegrini.

Čellárovo meno sa objavilo aj v kauze okolo luxusného Pellegriniho apartmánu na brehu Dunaja. O byte sa začalo písať krátko po Pellegriniho nástupe do funkcie. Podľa majetkového priznania totiž nesedeli príjmy s jeho výdavkami. Nehnuteľnosť stála 410-tisíc. Z časti ju Pelegrini zaplatil z úspor a hypotéky. No stále mu chýbala ešte určitá čiastka. Tú mal mať práve od Čellára.

Ten od Pellegriniho v minulosti cez svoju firmu PT Group odkúpil halu v hodnote 55-tisíc eur. Podľa čerstvých informácií bol z funkcie v SAD Zvolen 29. 10. 2020 odvolaný. Čellár je známy aj tým, že cez svoju spoločnosť PT Group stojí za banskobystrickým spravodajským portálom, ktorý je považovaný za médium nadržiavajúce práve Pellegrinimu. Už len čerešničkou pri prepojeniach lídra Hlasu na známu dopravnú spoločnosť je Pellegriniho osobný šofér a ochranca Viliam Dolinský, ktorý je však vedený ako zamestnanec SAD Zvolen. Ako osobný šofér v nej má plat 2600 eur. Reálne tam však nepracuje, pretože je stále k dispozícii šéfovi Hlasu-SD.

Odkiaľ pochádzajú zdroje na miliónové majetky verejných funkcionárov?
Z medializovaných informácií vyplýva, že niektorí vplyvní verejní funkcionári sa ku svojim majetkom dostali doslova krkolomným spôsobom. Mnohí z nich hovoria o daroch od rodičov a niektorí pôvod finančných zdrojov dokonca ani nedokážu vysvetliť,... Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok