Zamknutie nemeckých hraníc voči Tirolsku prerástlo do medzinárodného škandálu - predvolanie veľvyslancov
28 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Spor kvôli uzavretiu nemeckých hraníc s Tirolskom vedie k škandálu. Viedeň si dokonca predvolala nemeckého a talianskeho veľvyslanca, informuje rakúsky portál oe24.at.


Zavedením prísnych regulácií na svojich hraniciach chce Nemecko predísť šíreniu juhoafrickej mutácie z Tirolska do Bavorska. „Pendleri“, ktorí sú dôležití pre kritickú infraštruktúru, smú vďaka výnimke z Tirolska dochádzať do Bavorska, ale minimálne do utorka sa musia vedieť priamo na hranici preukázať pracovnou zmluvou. Do utorka by malo samotné Bavorsko zadefinovať, aká prevádzka bude najlepšia pre ochranný systém krajiny pred novým variantom koronavírusu. Úpravy pravidiel by mohli začať platiť potom od stredy.


Nie je možné ani prechádzanie hraníc bez zastavenia cez nemecký Eck. Kto sa chce dostať z Tirolska do Salzburgu či Viedne, musí počítať s veľkou obchádzkou.


Eskalovanie sporu. Minister vnútra Nehammer zúri


Táto mimoriadne tvrdá regulácia sa podpísala pod eskalovanie sporu kvôli kontrole hraníc medzi Nemeckom a Rakúskom. „De facto uzamknutie Ecku je pre Rakúšanov je absolútne neakceptovateľné. Bavorské opatrenia sú neprimerané a vedú k chaosu,“ – hnevá sa rakúsky minister vnútra Karl Nehammer.


Šéf rakúskej diplomacie varuje pred unáhlenosťou


Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg trvá na primeranosti a varuje pred unáhlenými krokmi. Povolal si preto k sebe na ministerstvo zahraničných vecí do Viedne nemeckého a talianskeho veľvyslanca. Podľa predsedu tirolskej krajinskej vlády Plattera nemecký postup na hraniciach nie je ani primeraný, ani zmysluplný.


Výnimka pre kamiónovú dopravu


Tranzitná kamiónová doprava spadá pod výnimku. Kamionisti, ktorí prichádzajú z Talianska, sa musia nechať predtým otestovať. Ochranári zo združenia Transit-Forum Austria sa obávajú dopravných mega zápch v Tirolsku, uzatvára oe24.at.