V Tatranskom národnom parku prídu o prácu a príjem stovky lesných robotníkov
28 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Nové pravidlá, ktoré majú od pondelka platiť v Tatranskom národnom parku na pol roka, zrejme pripravia o prácu stovky živiteľov rodín. Tvrdia to lesníci.


Minister životného prostredia presadil, že od pondelka sa nesmie pol roka v niektorých oblastiach Tatranskom národnom parku (TANAP) ťažiť kalamitné drevo. Ministerstvo chce týmto opatrením ochrániť niektoré druhý vtákov, no lesníci tvrdia, že o prácu prídu stovky živiteľov rodín, uvádza portál noviny.sk.
Ochrana prírody dostáva prednosť pred ťažbou kalamitného dreva

Od začiatku marca do konca augusta sa teda nebude v Tatranskom národnom parku ťažiť kalamitné drevo. Platí to ale iba pre niektoré oblasti. Zákaz presadilo ministerstvo údajne pre záchranu vzácneho hlucháňa hôrneho, ale i ďalších niekoľko desiatok druhov vtákov. „Tento nádherný vták bol veľmi silne ohrozený v minulosti hlavne v súvislosti s takzvanou náhodnou ťažbou,“ uviedol štátny tajomník ministerstva Juraj Smatana. Kalamitné drevo, ktoré zvalil vietor alebo napadol lykožrút, sa ťažilo aj v oblasti Tatranskej Javoriny, kde v piatok ešte lesní robotníci pracovali. Od pondelka už ale majú zákaz.

„Momentálne nám začali hniezdiť sovy a tiež prebiehajú svadobné lety orlov skalných,“ povedal Pavol Majko, riaditeľ správy TANAP-u. „Argumentujú tým, že začínajú hniezdiť vtáci, ale nám sa to v týchto podmienkach zdá nelogické,“ zareagoval riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u Ján Marhefka. A aj napriek tomu, že práce s koňmi sú ekologickejšie ako ťažké mechanizmy, aj tie budú musieť ustúpiť a prednosť dostane ochrana prírody. Furmani sa ale obávajú o svoje živobytie.

Na Orave a v Tatranskej Javorine padlo asi šesťtisíc stromov
Silný vietor, ktorý zasiahol najmä Oravu a oblasť Tatranskej Javoriny, vyvrátil a polámal takmer 6000 stromov, čo predstavuje zhruba 4450 kubických metrov drevnej hmoty. Informovala o tom koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAP-u... Čítať ďalej
10 | 12 | 2020 | Ivan Brožík

Stovky živiteľov rodín teraz zostane celého pol roka bez práce a príjmu

Furmani teda budú musieť svoje kone ustajniť a do septembra nemajú žiadnu prácu. „A teraz čo my máme robiť, ako budeme svoje rodiny živiť, z čoho budeme platiť pôžičky?“ pýta sa furman z Lendaku Dušan Koščák. „Mám v partii piatich ľudí, majú svoje rodiny, tak neviem, ako ich uživia,“  dodal furman Vladimír Vida. Podľa slov riaditeľa štátnych lesov by mali prijatím tohto opatrenia prísť o prácu stovky živnostníkov. „V Javorine je to 50 ľudí, no v celom národnom parku sú ich stovky,“ skonštatoval smutne Marhefka.

Rezort životného prostredia však tvrdí, že tieto informácie sú zavádzajúce. „Normálne sa môže pracovať, tak ako to zákon káže, jediná výnimka sa týka území, na ktorých hniezdi hlucháň a ešte niektoré vtáčie druhy,“ ubezpečil smutných a vystrašených lesných robotníkov Smatana. „Ľudia by si mali vybrať, či chcú lesný závod alebo krásnu prírodu,“ pridáva riaditeľ TANAP-u Majko.

Tatranské plesá nie sú kúpaliská, upozorňujú ochranári
Ochranári upozorňujú návštevníkov, že tatranské plesá nie sú kúpaliská. „Priezračná studená voda plies priam nabáda turistov a ich psích spoločníkov, aby sa počas náročnej letnej túry ochladili a okúpali. Čítať ďalej
07 | 07 | 2019 | TASR