Talianski vedci vytvorili prvé inteligentné tetovanie na svete. Môže nahradiť EKG
28 | 02 | 2021 I Diana Zaťková
Vedci v USA a Taliansku tvrdia, že vytvorili prvé dočasné „inteligentné“ tetovanie na svete pomocou organických diód emitujúcich svetlo (OLED). Mohlo by spôsobiť revolúciu vo viacerých oblastiach vrátane športovej vedy a technológie potravín, informuje portál RT.




Vedci z UCL a Talianskeho technologického inštitútu použili rovnaký základný princíp ako dočasné tetovanie, ktoré sa na pokožku prenáša namáčaním a lisovaním. Pri výrobe nových prístrojov ho ale kombinovali s technológiou OLED.

V kombinácii s inými technológiami, ktoré sa dajú nosiť, môžu inteligentné tetovania vyžarovať svetlo, keď je športovec dehydrovaný, alebo upozorniť na hroziace úpaly zo slnečných lúčov. Mohli by sa tiež použiť na upozornenie, keď produktu, napríklad potravinám alebo liekom, vypršal dátum spotreby.

„Môžu to byť napríklad módne doplnky, žiarivé tetovania a nechty,“ hovorí hlavný autor výskumnej práce profesor Franco Cacialli. "V športe ich možno kombinovať so snímačom potu, ktorý signalizuje dehydratáciu."

Zem stíchla vďaka pandémii. Je najmenej hlučná od začiatku storočia
Zem zažila najmenej hlučný rok od začiatku tisícročia. Môže za to pandémia koronavírusu. Zistil to tím seizmológov vedený odborníkmi z univerzity ETH v Zürichu. Informáciu publikoval portál imeteo.sk. Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Michal Filek


Vedci dúfajú, že vylepšia zariadenie, ktoré má celkovú hrúbku iba 2,3 mikrometra (jedna tretina dĺžky jednej krvinky), lepšími batériami. Prípadne super kondenzátormi pre dlhšiu životnosť.

Zariadenie sa skladá z elektroluminiscenčného polyméru, ktorý emituje svetlo pri elektronickej stimulácii a nachádza sa medzi dvoma elektródami. Potom sa medzi elektródy a komerčne dostupný tetovací papier vloží izolačná vrstva.

Vedecky potvrdené: Strata čuchu kvôli Covidu ničí partnerský sex! My vieme prečo
Už celý dlhý rok bojuje naša planéta s nákazou, ktorá prišla ako blesk z jasného neba. Ohrozuje a ovplyvňuje naše životy vo všetkých ohľadoch. Ukázalo sa už niekoľkokrát, že covid-19 zasahuje aj do sexuálnej sféry. Strata čuchu, ktorá je jedným z... Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


„V Talianskom technologickom inštitúte sme predtým propagovali elektródy, ktoré sme vytetovali na pokožku ľudí. Tie sa dajú použiť na vykonávanie diagnostických testov, ako sú elektrokardiogramy,“ uviedol profesor Virgilio Mattoli z Talianskeho technologického inštitútu v súvislosti s narastajúcim počtom inteligentných tetovaní.

Technológia OLED bola prvýkrát nasadená v najmodernejších plochých televízoroch na prelome storočí a jej použitie sa odvtedy výrazne rozšírilo.

OSN po viac ako 35 rokoch vráti repliku obrazu od Picassa jej majiteľovi
Tapisériu zobrazujúcu svetoznámy obraz Guernica od španielskeho maliara Pabla Picassa po viac ako 35 rokoch zvesili spred vstupnej haly Bezpečnostnej rady OSN v sídle svetovej organizácie v americkom New Yorku. Informovala o tom v piatok agentúra... Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | tasr