Takmer polovica pozitívnych rýchlotestov v Rakúsku je falošná
28 | 02 | 2021 I Ingrid  Vrabcová

V Rakúsku rastie počet nových prípadov ochorenia na koronavírus, ale aj miera rýchlych antigénových testov, ktoré vykázali falošnú pozitivitu. Je ich takmer 50 percent! - píše rakúsky denník Kronen Zeitung.


Rýchle antigénové testy sa považujú doposiaľ za najosvedčenejší prostriedok v boji proti pandémii, sú rýchle, nenáročné, jednoduché, a pre Rakúšanov sa stali aj „vstupenkou“ napríklad do kaderníctva či holičstva.


Falošná pozitivita v takmer 50 percentách


Zo zistení na asi 180 pevných odberných miestach v krajine, kde vykonávajú rýchle antigénové testovanie, ale vyplýva, že v Rakúsku nielenže rastie počet chorých na COVID-19, ale zvyšuje sa aj miera takých výsledkov, ktoré hovoria o falošnej pozitivite. Rastú tak aj obavy Rakúšanov o spoľahlivosť  takéhoto testovania.


Noviny Kronen Zeitung  na základe údajov z rakúskych úradov zistili, že takmer polovica všetkých pozitívnych rýchlotestov, po ktorých musí nasledovať povinné PCR testovanie, bola falošná.



Nedobrý stav

V súvislosti s rizikom nákazy novou britskou mutáciou koronavírusu  a s uvoľňovaním  opatrení v krajine to vôbec nie je ideálny stav, skonštatovala Ulrike Königsbergerová-Ludwigová z kancelárie krajinskej radnej pre zdravotníctvo, a dodala: „Do konca mája, resp. začiatku júna úrady očakávajú, že odberné miesta s rýchlotestami zostanú ešte otvorené, a dotknutí sa tak budú musieť sžiť aj s falošnými pozitívnymi testami,“ uzatvára Kronen Zeitung.