Rakúšania sa môžu od pondelka sami otestovať na COVID-19
28 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Od pondelka budú mať obyvatelia Rakúska možnosť otestovať sa na koronavírus sami doma, píše rakúsky denník Kronen Zeitung.


Rakúske lekárne začnú od pondelka zadarmo vydávať testovacie sady na COVID-19 na domáce použitie. Postupne by sa mali testy dostať ku všetkým obyvateľom. Spočiatku budú sety k dispozícii „len“ pre 600-tisíc osôb. Rozdávanie testov je súčasťou dlho plánovaného projektu, uviedol prezident Komory lekárnikov Horného Rakúska Thomas Veitschegger.


Päť bezplatných testov pre každého


Každý, kto sa preukáže e-Kartou a je vo veku nad 15 rokov, si môže teda v lekárni vyzdvihnúť bezplatné testy na domáce použitie. Test je jednoduchý a ľahko sa dá použiť. Spočíva v urobení steru z nosa. Veitschlegger doplnil, že v polovici marca by malo byť v lekárni k dispozícii podstatne viac testov než na začiatku akcie.


Pre lekárnikov to je veľká výzva, a to tak z časového, ako aj organizačného hľadiska. Dostanú totiž tri milióny jednotlivých testov, z ktorých musia urobiť päťkusové sety plus pribaliť  leták s informáciami k testu pre každého záujemcu.


Asi 300-tisíc Rakúšanom sa testovacie sety zatiaľ neujdú


Asi 300-tisíc ľudí z 8,8 milióna vlastníkov e-Karty zatiaľ vyjde naprázdno, lebo vystúpili  zo systému Elektronického zdravotného záznamu (ELGA), informovali noviny Kleine Zeitung. Bez pripojenia na sieť ELGA lekárnik nevie, či si na konkrétnu e-Kartu už niekto testovací set nevyzdvihol, alebo nie, dodáva Kronen Zeitung.