Rakúšania otvoria gastroprevádzky s povinnými testami na COVID-19
28 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Rakúska strana ÖVP v blogu pod názvom „K veci“ informuje, že otvorenie gastroprevádzok s povinným testovaním je už isté. Presný termín ale zatiaľ stanovený nie je, píše rakúsky portál oe24.at.


Podľa rakúskych ľudovcov je to ďalší krôčik v postupnom otváraní krajiny. Otvorenie gastroprevádzok bude ale spojené s povinným otetovanín na koronavírus. Kedy presne tak bude, známe nie je. Podľa zainteresovaných kruhov sa má momentálne pracovať na modeloch a prepočtoch.


Bezpodmienečné  otvorenie hospodárstva


Najmä hospodárstvo nástojí na otváraní gastroprevádzok. Ako povedal ešte v piatok v rozhovore pre oe24.TV predseda rakúskej Hospodárskej komory Harald Mahrer, väčšina zástupcov z gatrosektora sa vyslovila  za otváranie podmienené testovaním na koronavírus. Vo štvrtok sa dokonca k tejto téme uskutočnila v budove komory konferencia. Predstavitelia tohto odvetvia apelovali za otváranie.


Postupné otváranie už od 15. marca?


Podľa informácií oe24 by k rozhodnutiu mohlo dôjsť už v nedeľu, a to na zasadnutí s rakúskych spolkovým kancelárom Sebastianom Kurzom, ministrom zdravotníctva Rudi Anschoberom, vicekancelárom Wernerom Koglerom a ministerkou pre cestovný ruch Elisabeth Köstingerovou, ako aj za prítomnosti odborníkov. V pondelok by sa k návrhu mohli vyjadriť krajinskí predsedovia a zverejní sa spoločné rozhodnutie. Predpokladá sa, že od 15. marca by sa mohli gastroprevádzky postupne začať otvárať. Ako priznal pre oe24 vysokopostavený zástupca vlády, tlak zo strany hospodárstva je enormný


Oe24 zverejnil aj plán otvárania a podmienok:


Povinný test kvôli návšteve gastrozariadenia (podobne ako pri návšteve kaderníka) nie starší ako 48 hodín


Nasadenie respirátora FFP2 pri vstupe do prevádzky, platí tak pre návštevníka, ako aj obsluhu


Kapacitné obmedzenie na zariadenie a jeden stôl  - maximálne štyri osoby z dvoch domácností


Skorší zatvárací čas, diskutuje sa o 21., resp. 22. hodine, dopĺňa na záver oe24.at.