Očkovanie Sputnikom V čoskoro aj v Rakúsku?
28 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Bude sa ruskou vakcínou Sputnik V čoskoro očkovať aj v Rakúsku? Pokým prvé európskej krajiny adresovali Rusku už konkrétne objednávky, v piatok sa rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz (ÖVP) rozprával s Vladimírom Putinom o možnej kúpe. Podľa informácií z Kremľa témou telefonátu bola aj spoločná výroba vakcíny proti koronavírusu, informuje rakúsky denník Kronen Zeitung.


Ruská vakcína sa v súčasnosti používa už v 30 krajinách sveta. Zatiaľ čo Európska zatiaľ ešte nedala súhlas kvôli chýbajúcim údajom o bezpečnosti, krajiny ako Maďarsko, Slovensko a Česká republika sa snažia o získanie tejto vakcíny.


Telefonát s Putinom


V piatok záujem o ruskú vakcínu prejavilo aj Rakúsko. Podľa Kremľa telefonoval rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz s ruským prezidentom  Vladimírom Putinom. Hovorili o spoločnom úsilí v boji proti pandémie koronavírusu.


„Kurz a Putin hovorili o možných dodávkach Sputniku V po schválení Európskou liekovou agentúrou (EMA),“ - vyhlásil hovorca rakúskeho kancelára. Ako dodal,  diskutovalo sa tiež o schválení ruskej vakcíny agentúrou EMA.


Výroba aj v Rakúsku?


V krátkom stanovisku Kremľa sa hovorilo aj o spoločnej výrobe Sputniku V, a o tom, že príslušné úrady v oboch krajinách zostanú v úzkom kontakte. Na otázku APA, či sa spomínal aj časový horizont prípadných dodávok ruskej vakcíny, hovorca rakúskeho spolkového kancelára neodpovedal.


Čakanie na schválenie


Aktuálna dostupnosť vakcíny Sputnik V je v každom prípade obmedzená. Podľa ruských médií sa má mesačná produkcia zvýšiť na šesť miliónov dávok a vo štvrtok Rusko znížilo cenu vakcíny o polovicu. Kurz ešte na začiatku februára zdôraznil, že diskusia o vakcínach sa musí viesť bez geopolitických tabu.


V rozhovore pre „Welt am Sonntag“ Kurz navyše povedal, že po schválení Rakúsko ponúkne výrobné kapacity svojich podnikov na ruské či čínske vakcíny, uzatvárajú noviny Kronen Zeitung.