„Ja som si už zvykol, že som hromozvod,” vyplakal sa zas v televízii Matovič
28 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Debata premiéra Matoviča v jednej zo súkromných televízií sa opäť niesla v zmysle „Ja nič, ja muzikant!“. Podpísané a zhrnuté, za to zlé nie je zodpovedný on, ale vždy tí druhí.


Slovensko sa zmieta v koronakríze ako nikdy predtým. Počty nakazených rastú, rovnako tak počty mŕtvych a nemocnice sú už v totálnom kolapse, takže chorých už budeme musieť voziť do zahraničných nemocníc. Chýbajú nám i zdravotníci, ktorých sa usilujeme tiež povoliť zo zahraničia, no okrem Rumunska nám zatiaľ nikto nepomohol. A reakcia premiéra? „Pravidlá porušujú ľudia“, uvádza portál parlamentnelisty.sk.
Dokument s plánovanými protipandemickými opatreniami musí odobriť vláda

V súčasnosti je najdôležitejšie, aby ľudia dodržiavali opatrenia, ktoré sú v súčasnosti platné. Smutné je, že mnohí ľudia na to kašlú s odôvodnením, že sú navrhnuté zle a obmedzujúco, za čo môže premiér, ktorého rozhodnutia sú často zmätočné a krútia nad nimi hlavami aj odborníci. „Ja som si zvykol, že som hromozvod,” zahlásil v televízii Matovič. Ľudia si podľa neho nepovedia, že porušujú pravidlá, že išli napríklad ku kaderníčke… „Povedia, že Matovič je za to zodpovedný,” dodal predseda vlády na otázku či vníma svoju zodpovednosť, že Slovensko je najhoršou krajinou sveta čo sa týka úmrtí na covid-19.

Premiér sa na sklonku týždňa niekoľko dní po dlhom čase opäť radil s odborníkmi. A hoci oficiálne ešte nič neprezradil, predsa len na verejnosť unikol dokument o tom, ako by mohli vyzerať nové protipandemické opatrenia od marca. Premiér priznal, že jeho obsah je z veľkej časti pravdivý a práve kvôli nemu bude ešte v nedeľu popoludní mimoriadne zasadať vláda. „Materiál, ktorý prijali vedci, dnes zoberieme do úvahy a postupne ho budeme napĺňať podľa uznesení,“ skonštatoval Igor Matovič.

Blaha odkazuje Matovičovi: Vy ste tou najväčšou hanbou národných dejín
Situácia v slovenských nemocniciach je veľmi kritická a vôbec sa nezlepšuje. Stav v nich je až taký zlý, že našich pacientov zrejme budeme prevážať do Nemecka. Práve tento fakt v statuse na Facebooku kritizuje poslanec Smeru Ľuboš... Čítať ďalej
25 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik

Celoplošné testovania sú bezpečné a šírenie nákazy medzi ľuďmi sa nepotvrdilo

Terčom kritiky nielen odborníkov, ale i politikov a obyčajných ľudí sa stali aj celoplošné testovania, ktorých najväčším zástancom a presadzovateľom je práve premiér Matovič. Pochybenia sa však, ako tradične, nepriznáva a tvrdí, že keď sa vlani testovalo plošne, počet nakazených klesol. „Od začiatku decembra počet pacientov v nemocniciach stúpa,“ povedal premiér, podľa ktorého neklesajú počty nakazených ľudí ani po tom, ako začal platiť COVID automat. Ako problematickú označil aj britskú mutáciu ochorenia.

Matovič je presvedčený, že ľudia považujú testovanie za bezpečné a iba nízke percento ľudí uviedlo, že by sa mohli nakaziť pri testovaní. Pri svojom tvrdení sa odvolával na prieskum, pričom za problém označil ľudí, ktorí nedodržiavajú opatrenia. Slovensko má podľa neho smolu aj v tom, že veľké množstvo ľudí nemôže pracovať z domu a musia chodiť do práce, čím sa zvyšuje mobilita.

Mnohé Matovičove vyjadrenia sú nelogické a proti zdravému rozumu, myslí si politológ Štefančík
Premiér Igor Matovič si v utorok pozval na Úrad vlády vedcov a odborníkov, s ktorými sa kedysi radil v boji s koronavírusom. Za ich predchádzajúcu nemiestnu kritiku ho mnohí stále odsudzujú. Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik

Za ministrom zdravotníctva premiér tvrdošijne stojí, hoci kritika je veľká

Tento týždeň sa u prezidentky Čaputovej stretli všetci traja najvyšší ústavný činitelia. Matovič na margo stretnutia povedal, že by prezidentku poprosil, aby prestala s odkazmi cez médiá. Zároveň si myslí, že takéto odkazy už do budúcna nebudú. Aký to paradox, pretože je to práve premiér, ktorý veľa vecí, vrátane urážok ministra Sulíka, rieši cez médií a sociálne siete. Na stretnutí údajne hlava štátu nevyzvala Matoviča na to, aby odovzdal riadenie pandémie niekomu inému. „Nič také tam nezaznelo, na nič také ma nevyzvala,“ skonštatoval premiér.

Matoviča nevyrušujú ani stále silniace hlasy na odvolanie ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Premiér priznal, že za ním stojí, lebo bojoval za zdravie a životy ľudí. Netajil však, že sa ho bude pýtať na to, prečo sa odsunuli ľudia vo veku nad 65 rokov pri očkovaní a namiesto toho začali s vakcináciou ľudí od 18 rokov. „Ja osobne by som išiel len čisto podľa veku a chorobnosti,“ neskrýval svoj názor premiér a zároveň skonštatoval, že ruská vakcína Sputnik V je dobrou vakcínou a bolo by správne, aby sa objednala. Prečo sa tak doteraz nestalo, respektíve prečo to minister zdravotníctva ešte neurobil, to ale nepovedal.

Drucker: "Prečo Matovič a Krajči neodídu? Sú biznis a moc dôležitejšie, ako ľudské životy?"
Tomáš Drucker sa čuduje, ako je možné, že ani po troch týždňoch, kedy je Slovensko najhoršie v počte úmrtí na covid, nie sú minister zdravotníctva a premiér schopní sebareflexie. Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Michal Filek