Hviezdne vojny 2: USA a Kanada chcú poraziť Rusko v Arktíde novými satelitmi
28 | 02 | 2021 I sefredaktor
Preklad: Redakcia HD 28/02/2021

Obranný systém NORAD, ktorý hral kľúčovú úlohu v súperení so Sovietskym zväzom už zastaral. Zachytiť najnovšie nadzvukové zbrane Ruska a Číny je už nad jeho sily.Uviedol Tsargrad.tv.

USA a Kanada vylepšujú zastarané satelity na boj proti Rusku v Arktíde. Ich súčasné systémy totiž nedokážu vystopovať ruské nadzvukové rakety. Pôvodnú správu priniesol americký The Wall Street Journal (WSJ).

USA a Kanada plánujú modernizáciu svojich vojenských satelitov, aby čelili Rusku v arktickom regióne. Americký WSJ to napísal s odvolaním sa na svoje zdroje.

Zároveň poznamenáva, že sa americký prezident Joe Biden a kanadský premiér Justin Trudeau už dohodli na modernizácii Severoamerického velenia pre leteckú obranu (NORAD). Čoho dôkazom má byť začiatok „rozšíreného dialógu“ o Arktíde.

Celý systém NORAD zahŕňa satelity, pozemný radar a letecké základne nachádzajúce sa hlavne na Aljaške a v kanadskej Arktíde. Systém hral kľúčovú úlohu pri konfrontácii so Sovietskym zväzom počas studenej vojny. V súčasnosti je ale veľmi zastaraný a nedokáže vystopovať moderné nadzvukové rakety Ruska a Číny.

„Biden požiadal Trudeaua o zvýšenie kanadských výdavkov na obranu. Vrátane zlepšenia fungovania NORAD,“ cituje WSJ svoj zdroj.

Modernizácia NORAD bude údajne stáť USA asi 15 miliárd dolárov. Z nich 6 miliárd by mala uhradiť Kanada.