Haló, pán premiér! Český prezident má od Putina prisľúbenú vakcínu Sputnik
28 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Igor Matovič sľubuje Slovensku zadovážiť ruskú vakcínu Sputnik V, no zatiaľ je to iba jeho želanie. Na rozdiel od nás dostal český prezident Miloš Zeman od toho ruského Vladimíra Putina prísľub, že Sputnik V dostane.


Bitka o ruskú vakcínu proti koronavírusu Sputnik V je naozaj veľká. Slovensko, a najmä premiér Matovič zaspalo, a teraz iba chytá psa za chvost. Naši západní susedia sú na tom o poznanie lepšie, pretože nielenže im Francúzsko zapožičia stotisíc vakcín, ale českému prezidentovi sľúbil ten ruský, že im dodá vakcínu Sputnik V, informuje o tom portál dennikn.sk.
Česko na schválenie Sputniku V čakať nebude, stačí im ich ŠUKL

Prezident Miloš Zeman má od svojho ruského partnera Vladimira Putina prísľub vakcíny Sputnik V, čo uviedla CNN Prima News. Putina mal český prezident osloviť listom a certifikácia by mu vraj stačila od českého Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Zeman mal požiadať ruského prezidenta o vakcínu po dohode s premiérom Andrejom Babišom. „Ak som správne informovaný, tak tejto žiadosti bude vyhovené, ale budeme samozrejme potrebovať certifikáciu, Mne by úplne stačila certifikácia SÚKL,“ uviedol prezident Zeman. Vakcína Sputnik V totiž v súčasnosti nemá schválenie od Európskej agentúry pre lieky (EMA) ani od SÚKL.

Na utorkovej schôdzke sa najvyšší českí ústavní činitelia, vrátane prezidenta Miloša Zemana, v spoločnom vyhlásení zhodli, že vakcíny, ktorými sa bude v Českej republike proti koronavírusy očkovať, musia prejsť schvaľovacím procesom Európskej komisie. Česko v súčasnosti očkuje schválenými vakcínami Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca, zatiaľ ale nemá dostatok dávok na očkovanie všetkých záujemcov. „Prezident Zeman sa minulý týždeň vyslovil za takzvanú maďarskú cestu očkovania,“ uviedol po stretnutí s ním predseda Pirátov Ivan Bartoš. Maďarsko a tiež Srbsko nakúpili vakcínu Sputnik bez schválenia európskych úradov a očkujú s ňou.

Doktor Lipták žiada, v mene pacientov, o udelenie povolenia očkovať vakcínou Sputnik V
Situácia okolo ruskej vakcíny Sputnik V a jej kúpi na Slovensko je stále nejasná. Lekár Ján Lipták dokonca napísal ministrovi Krajčímu list, v ktorom píše v mene pacientov a žiada o jej dovoz. Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik