Der Spiegel: Slováci podcenili nebezpečenstvo, tvrdí Čaputová
28 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Takmer nikde na svete nezomiera momentálne na koronavírus v pomere na počet obyvateľov toľko ľudí ako na Slovensku. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v rozhovore pre nemecký časopis Der Spiegel priznala, akú chybu urobili Slováci a prečo chce jej krajina ruskú vakcínu.


Der Spiegel v článku pripomína, že presne pred tromi rokmi, vo februári 2018, otriasla Slovenskom vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Tento čin zároveň motivoval mladých ľudí. aby vstúpili do politiky. Medzi nimi bola aj právnička Zuzana Čaputová. V roku 2019 bola  vo veku 45 rokov  ako predstaviteľka liberálneho, proeurópskeho protestného hnutia zvolená za slovenskú prezidentku.


Hľadajú sa dôvody smutného rekordu


Ako ďalej okrem iného konštatuje nemecký časopis, takmer nikde na svete momentálne nezomiera na COVID-19 v pomere k počtu obyvateľov toľko ľudí, ako práve na Slovensku. Zuzana Čaputová priznala, že sa ešte stále hľadajú dôvody tohto smutného rekordu.



V prvej vlne najlepší

Súčasne však poukázala na to, že počas prvej vlny koronavírusu Slovensko patrilo ešte k tým najlepším. Druhá vlna sa ale na celom svete ukázala ako oveľa nebezpečnejšia. „Minulé leto sme podcenili toto nebezpečenstvo,“ – uviedla hlava štátu.



Zdravotníctvo nebolo pripravené

Slovenská prezidenta v rozhovore pre nemecký časopis Der Spiegel tiež podotkla, že Slovensko bolo jedinou krajinu na svete, ktorá sa rozhodla pretestovať všetkých obyvateľov, dokonca viackrát. Ľudia dostali po antigénovom otestovaní potvrdenie o negatívnom výsledku, ktorý platil sedem dní, a tak sa zvýšila mobilita, čo  mohlo viesť k nárastu počtu nakazených. Navyše, ako dodala prezidentka, slovenské zdravotníctvo nebolo pripravené na takúto krízu, píše nemecký časopis Der Spiegel.