Berlínski policajti majú strach z očkovania AstraZenecou
28 | 02 | 2021 I Gabriel Matta

Policajti v Nemecku sú pri vakcinácii uprednostňovaní a pripravených je pre nich už 24 tis. očkovacích dávok. V polícii však cítiť výrazný odpor, píše nemecký Berliner-Zeitung.


Berlínsky člen spolkovej rady Nemecka pre vnútorné záležitosti Andreas Geisel (SPD) a policajná prezidentka Barbara Slowiková, v utorok privítali možnosť uprednostniť berlínskych policajtov pri očkovaní proti Covid-19. Táto správa však nebola prijatá práve pozitívne v policajnom zbore.

Hlavným dôvodom je vakcína poskytnutá spoločnosťou AstraZeneca. Podľa informácií Berliner Zeitung si policajti vymieňali v interných chatoch svoje obavy. Patria sem aj vedľajšie účinky ako triaška alebo únava, a samozrejme ochrana pred koronavírusom.

Predovšetkým profesijné združenie „Unabhängige in der Polizei e.V“ (Nezávislí v polícii) v utorok kritizovalo 24 000 očkovacích dávok AstraZeneca, o ktorých hovorí rezort zdravotníctva. Ten má zabezpečiť prvé a druhé očkovanie mužov zákona. Združenie Nezávislí v polícii preto varuje, že obavy týkajúce sa vakcíny by sa mali brať vážne.

Vedecky potvrdené: Strata čuchu kvôli Covidu ničí partnerský sex! My vieme prečo
Už celý dlhý rok bojuje naša planéta s nákazou, ktorá prišla ako blesk z jasného neba. Ohrozuje a ovplyvňuje naše životy vo všetkých ohľadoch. Ukázalo sa už niekoľkokrát, že covid-19 zasahuje aj do sexuálnej sféry. Strata čuchu, ktorá je jedným z... Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


„Okrem toho riziká spojené so služobným očkovaním musí znášať zamestnávateľ. Na rozdiel od ostatných vakcín s účinnosťou viac ako 90 percent je účinnosť vakcíny Covid-19 od AstraZeneca v odborných informáciách Európskej agentúry pre lieky (EMA) opísaná iba ako 60-percentná“, uviedol hovorca profesijného združenia Jörn Badendick.
Profesijné združenie hovorí o vakcíne druhej triedy

Badendick potvrdil, že sa má podávať „vakcína druhej triedy“, ktorá sa pravdepodobne nestretne so širokým prijatím medzi zamestnancami. Nie je tiež jasné, do akej miery by sa zaočkovaní policajti stále mohli považovať za nositeľov vírusu. „O vakcíne neexistujú žiadne dlhodobé štúdie a neexistuje ani žiadna kritika schvaľovacieho procesu. Na zdraví kolegýň a kolegov sa nesmie šetriť.“

Profesijné združenie polície obzvlášť kritizuje nevyjasnené riziko ručenia, ak by očkovanie spôsobilo ochorenia alebo následné škody.

Vojaci v uliciach! Vláda chce krajinu uzavrieť od budúceho týždňa a vynútiť si to armádou
Vláda zvažuje od budúceho týždňa sprísniť lockdown. Dodržiavanie opatrení by v uliciach vraj mohli kontrolovať vojaci. Vypnú sa vraj mnohé fabriky, predajne okrem nevyhnutných, aj školy. Trvať by mohol 2 - 3 týždne, informuje pravda.sk. Bližšie... Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | Michal Filek


„Zamestnávateľ sa odvoláva na výrobcu, ktorý sa zase môže odvolávať na medzeru v zákone. Je tiež zrejmé, že služobné očkovanie sa vykonáva na dobrovoľnej báze, takže zamestnanec riskuje, že v prípade poškodenia zostane v tom sám“, uviedol Badendick pre Berliner Zeitung. Oznámil, že v tejto veci chce intervenovať u „Gesamtpersonalrat“.
GdP: Účinnosť vakcíny musia posúdiť lekári

Berlínsky krajinský okrsok Odborového zväzu polície (GdP) potvrdil, že v posledných dňoch došlo v policajnom orgáne k neistote ohľadom vakcíny od AstraZeneca.

Polícia sa chcela pochváliť, ako má legislatívu v malíčku. Je z toho fiasko, post si totiž prečítal Harabin
Polícia Slovenskej republiky vyvesila na Facebook paragrafové okienko so sebavedomým dodatkom: „covidoví študenti práva si prídu na svoje“. Príspevok bol venovaný „internetovým hrdinom“, ktorí oponujú polícii pri dodržiavaní opatrení. Príspevok si... Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Petra Demková


„Nemôžeme a nebudeme hodnotiť účinnosť; to musia urobiť virológovia a lekári.“ V tejto súvislosti berieme za slovo senátora vnútra a policajného prezidenta, že každý sa môže dobrovoľne rozhodnúť sám, či využije ponuku alebo dúfa, že bude zohľadnený pri inej vakcíne“, vysvetlil berlínsky krajinský šéf GdP Norbert Cioma.

GdP (Odborový zväz polície) už v minulosti žiadal, aby polícia mala vlastný očkovací kontingent. Preto Cioma víta rozhodnutie politikov. Správa vnútra senátu v utorok oznámila, že vyhláška o očkovaní proti koronavírusu umožňuje policajtom prioritné ponuky očkovania, pretože sú vystavení zvýšenému riziku infekcie v dôsledku vysokého počtu kontaktov s občanmi. Očkovacie kódy budú k dispozícii pre termíny v očkovacom centre na letisku Tegel.

Podľa GdP je v súčasnosti pozitívnych na koronu 44 policajtov. 110 ďalších policajtov je v karanténe.

Prevalilo sa, že vírus SARS-CoV-2 asi naozaj unikol z laboratória vo Wu-chane. Mainstream zúri
Minulý týždeň vyvolala rozruch štúdia renomovaného vedca, profesora doktora Rolanda Wiesendangera z Hamburskej univerzity, v ktorej publikoval podozrenie, že s pravdepodobnosťou 99,9 % sa dá ako miesto pôvodu vírusu Covid 19 označiť vysoko... Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Gabriel Matta