Nečakaná smrť dvoch mladíkov v šachte nad Banskou Štiavnicou. Tretí sa druhýkrát narodil
27 | 02 | 2021 I Diana Zaťková
V horách nad Banskou Štiavnicou v starej šachte vyhasol život dvoch tridsiatnikov Tomáša a Stana. Osudnou sa im stala ich záľuba v hľadaní minerálov, informuje portál cas.sk.


Po Tomášovi zostal malý synček, o ktorého sa staral sám. Najsmutnejšie na celej tragédii je, že telá mužov napriek enormnej snahe záchranári nevedia zo štôlne vytiahnuť. Pomoc zalarmoval ich kamarát Igor, ktorý mal v osudný deň ísť s nimi. Nakoniec si to však rozmyslel, čo mu zachránilo život. Život jeho priateľov sa však už zachrániť nedal. Obaja mladíci sa udusili.


Tragédia




Do bývalej baníckej šachty, známej pod názvom Zlaťáčka chodila táto partia kamarátov hľadať minerály asi dva mesiace. Tentoraz sa však výlet za dobrodružstvom skončil tragédiou.

„My nie sme hlúpi ľudia. Keďže tam máme centrálu, nikdy by sme tam nerobili, keby tam bolo niečo nebezpečné,“ vysvetľuje Igor a dodáva, že na mieste, kde bola centrála, sa nachádzal 12-metrový komín a smerom na povrch bol nejaký zával.

Matovič ohuroval Merkelovú a ako to dopadlo? Máme 5-krát viac mŕtvych a nielen kvôli zdravotníctvu
Alojz Hlina opäť pripomenul zásadný rozdiel pri zvládaní pandémie medzi Slovenskom a Nemeckom, kde bol premiér predstaviť svoju atómovú bombu najprv. Pri prepočte na obyvateľa u nás zomiera 5x viac ľudí, ako tam. A okrem lepšieho zdravotníctva za... Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Michal Filek

Čo sa mohlo stať?

„Odtiaľ tiekla voda a aj prefukovalo. Normálne bolo vidieť pri práci, že ten prach odfukuje preč.“ Čo sa tam teda v osudný deň mohlo stať? Banskí záchranári totiž namerali na mieste tragédie obrovské množstvo oxidu uhoľnatého. „Žiaľ, jediné, čo sa zmenilo, bolo to, že sa za posledné dni oteplilo. Preto pravdepodobne nastala zmena prúdenia vzduchu. Toto je jediné vysvetlenie toho, čo sa stalo,“ vraví priateľ nebohých mužov.

" Keď za mnou prišiel Stanov otec, že jeho syn sa celú noc nevrátil domov, už som tušil, že sa niečo deje," opisuje situáciu Igor a pokračuje: „Sadol som do auta a vybehol som hore. Musel som roxorom vypáčiť pancierové dvere, ktoré sme vyrobili. Nikdy by som si nemyslel, že to dokážem. Pri vstupe som už cítil benzín. A tam som ich našiel... Najskôr tam bol Tomáš, potom som sa rozbehol za Stanom. Vtedy som si uvedomil, že sú mŕtvi a vybehol som von,“ dopĺňa skladačku tragédie muž, ktorý mal šťastie, že kvôli vysokým hodnotám oxidu vôbec prežil.

Kuciak písal o podivnom financovaní Lipšica a jeho strany NOVA
Na stránke Inenoviny sa objavil komentár, v ktorom autor upozorňuje na zaujímavý článok z minulosti. Ján Kuciak sa zaoberal aj Danielom Lipšicom. O zvláštnych tokoch eurofondových peňazí do Lipšicovej strany NOVA a podozrivom správaní osôb okolo... Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová


Dvere do šachty majú priemer 60 x 60 cm človek sa tam dokáže doslova iba pretiahnuť. Ďalej pokračuje asi štvormetrová úzka chodba. Preto majú problém dostať sa tam záchranári s kyslíkovými fľašami. „Niekto hrá tenis, iný behá a pre nás bol koníček toto. My máme deti, takže by sme nezmyselne neriskovali. Chalani boli perfektní ľudia. Nepoznám lepších. Je mi z toho strašne,“ uzatvára rozprávanie Igor.

„Príčiny nešťastia sú predmetom vyšetrovania,“ uviedla krajská banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová. Telá mužov sa snažia dostať zo šachty desiatky hasičov i banských záchranárov. Krízový štáb, ktorý zasadal v meste v piatok, sa mal dohodnúť na ďalšom postupe. Podľa informácií cas.sk to však môže trvať aj pár týždňov.

Sulík: Viniť ma so smrti tisícok ľudí, to je už silná káva
Tento týždeň sa minister hospodárstva Richard Sulík ponúkol, že by prípadne mohol prevziať aj rezort zdravotníctva. Určite to nie je žiadna výhra, odmena alebo jackpot. Prečo však podľa neho nefungujú opatrenia, ktoré sú prijaté? Na túto a aj... Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Diana Zaťková