Náš najdôležitejší pendler, vicepremiér Holý, sa už druhýkrát nakazil. Pôjde konečne do karantény?
27 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Vicepremiér pre legislatívu Štefan Holý, ktorý lieta takmer každý týždeň do Británie za manželkou a deťmi, sa už druhýkrát nakazil koronavírusom. Je tak opäť v karanténe. Holý takto pendluje už tri roky. Na Slovensko prichádza v nedeľu večer a k rodine sa vracia v piatok. Svoje zjednodušené cestovanie vysvetľuje tak, že je dôležitý pendler, informuje Denník N.





Holý pritiahol pozornosť verejnosti vlani koncom roka, keď sa ukázalo, že pravidelne lieta do Británie na výnimku. Na prelome rokov odpovede na otázky o svojich cestách dlho nedával a potom zahmlieval. Teraz svoje zjednodušené cestovanie vysvetľuje tak, že je dôležitý pendler.

„Pri mojich cestách do Veľkej Británie sa na mňa vzťahujú všetky predpisy a obmedzenia tak ako na každého iného obyvateľa Slovenska a Veľkej Británie,“ vysvetľuje teraz minister. Dodáva: „Keďže mám okrem Slovenskej republiky pobyt aj vo Veľkej Británii a zároveň pracujem na Slovensku, podľa britských predpisov nemusím vo Veľkej Británii ako ‚pendler‘ dodržiavať karanténne opatrenia.“

Unikol návrh opatrení: Povinné respirátory, nočný zákaz vychádzanie, testovanie v školách...
V boji s koronavírusom sa dostalo Slovensko do katastrofálnej situácie. Chorých ani mŕtvych neubúda a situácia sa nezlepšuje. Aj preto odborníci navrhli opatrenia, ktoré by tento stav mali zvrátiť. Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik

Byť pendlerom nestačí?

Práve vyhýbanie sa karanténe vo Veľkej Británii vyvolalo v januári ďalšie otázky, či Holý dodržiava všetky nariadenia.  Nadácia Zastavme korupciu si všimla, že termíny Holého návštev v Británii naznačujú, že tam desaťdňovú karanténu absolvovať nestihol. „Oficiálne Holý dostal výnimku pri vstupe naspäť na Slovensko 20. a 27. novembra, 4., 11. a 18. decembra," opisovala nadácia jeho cesty z konca minulého a začiatku tohto roka.

To, že po prílete do Británie nemusí podstúpiť karanténu, vysvetľoval vicepremiér Denníku N najprv len tým, že je pendler. Takýto status by však na jeho čulý cestovný ruch nepostačoval. Tamojší systém výnimiek z karantény totiž platí len pre profesie, ako sú piloti, zamestnanci pôšt či novinári verejnoprávnej BBC.

V súbore pravidiel pre výnimky je však aj časť s názvom „pravidelná práca v zahraničí“.  Týka sa len osôb, ktoré sú britskými rezidentmi. Holý sa odvoláva práve na túto časť nariadenia a aj pri ňom tvrdí, že sa správa ako bežný občan. „Nie je to viazané na kritickú infraštruktúru, je do de facto pendler,“ vysvetľuje svoj pohľad na britské pravidlá, ktoré mu umožňujú nechodiť do desaťdňovej karantény.

Sulík: Viniť ma so smrti tisícok ľudí, to je už silná káva
Tento týždeň sa minister hospodárstva Richard Sulík ponúkol, že by prípadne mohol prevziať aj rezort zdravotníctva. Určite to nie je žiadna výhra, odmena alebo jackpot. Prečo však podľa neho nefungujú opatrenia, ktoré sú prijaté? Na túto a aj... Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Diana Zaťková

Briti sú prísni

Veľká Británia pristupuje k ľuďom cestujúcim zo zahraničia a aj ku karanténe veľmi prísne. Potvrdzuje to aj vedúci konzulárneho oddelenia nášho veľvyslanectva v Londýne Marek Murín. „Všetci cudzinci vrátane slovenských občanov sa musia preukázať pri vstupe do Spojeného kráľovstva, respektíve pred vstupom na palubu lietadla, negatívnym testom na covid-19.“

Po príchode do krajiny nasleduje povinná desaťdňová karanténa, v rámci ktorej sa dvakrát uskutoční testovanie. „Nie je umožnené jej skrátenie," napísal Murín.

Vicepremiér tvrdí, že rovnako ako v Británii, tak aj na Slovensku dodržiava pravidlá pre bežných ľudí. Ešte na konci minulého roka to tak však určite nebolo, keďže využíval výnimky od hlavného hygienika a tajil, či po návrate do Bratislavy chodí na PCR testy.

Nové, smrteľnejšie mutácie prúdia na Slovensko zo zahraničia a hranice zostávajú otvorené
Sme prví na svete...v úmrtnosti aj v hospitalizáciách. Napriek tomuto nelichotivému prvenstvu sa režim na našich štátnych hraniciach zrejme sprísňovať nebude, tvrdí portál 1pluska.sk. Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


„Z predpisov pre mňa vyplýva – rovnako ako pre každého iného obyvateľa Slovenska, ktorý spĺňa uvedené podmienky – povinnosť testovania sa PCR testom trikrát týždenne. Posledný takýto test mi, žiaľ, vyšiel pozitívny,“ vraví Holý. „Nedisponujem žiadnou osobitnou výnimkou a pri svojich cestách sa musím podrobovať všetkým opatreniam v zmysle príslušných právnych predpisov. Nielen Slovenskej republiky, ale aj Veľkej Británie,“ tvrdí vicepremiér.

Cesty Štefana Holého na výnimky od hlavného hygienika vyvolali kritiku nielen v opozícii, ale aj v koalícii. Výnimky by sa totiž mali týkať len služobných a nie súkromných ciest za rodinou. Opozičný Hlas dokonca žiadal premiéra Igora Matoviča, aby Holého odvolal.

Boris Kollár ako predseda strany Sme rodina svojho člena vlády podržal. „Keď som sa to dozvedel, požiadal som Štefana Holého, aby neblbol a výnimky nepoužíval, a ospravedlňujem sa tu, že to urobil. Nie však za to, že výnimku dostal a použil, ale že mal viac informácií ako bežný človek, a tak o výnimkách vedel,“ povedal Denníku N.

Prečo ešte u nás nefungujú covid linky, ktoré by dokázali pomôcť? Pýta sa doktor Medžo
Boj s COVID-19 zatiaľ Slovensko prehráva na celej čiare o čom svedčia počty mŕtvych. Nad týmto hrozným konštatovaním sa vo videu zamýšľa aj doktor Ivan Medžo, ktorý predsa len vidí cestu ako z toho celého von. Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik