Droba obhajuje návrat do škôl. Nechceme mať deti s psychickými problémami
27 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Juraj Droba, župan Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa pre portál hnonline.sk rozhovoril o otváraní škôl, obavách rodičov, online vyučovaní i negatívnych dopadoch dištančného vzdelávania na deti. V závere však optimisticky zhodnotil, že obnova školského vyučovania sa zvláda vcelku dobre.


"Výpadok v prezenčnom vzdelávaní, strata kontaktov so spolužiakmi a s učiteľmi, absencia návykov, režimu, a k tomu aj pridružené psychické problémy či depresie volajú po návrate žiakov do škôl," oprávnene sa zamýšľa Droba, no vzápätí dodáva: "Na strane druhej sa rodičia, učitelia aj žiaci oprávnene obávajú pre pandémiu o svoje zdravie. Aj preto otváranie škôl vyvolalo oprávnenú spoločenskú polemiku."

Keď štát povolil 8. februára návrat detí do škôl, rozhodnutie o otvorení konkrétnych škôl prenechal na riaditeľoch. Prvý týždeň Bratislavský samosprávny kraj z celkového počtu 54 stredných škôl v zriaďovateľskej kompetencii BSK otvoril len štyri. Neskôr sa však situácia začala meniť. Druhý týždeň sa otvorilo 25 a tretí týždeň až 32 župných škôl.

 

"Kríza graduje, ideme do vojnového režimu. Vláda chce zavrieť krajinu!" tvrdí Juraj Draxler
Parlament v piatok odsúhlasil predĺženie núdzového stavu, ktoré opozícia ostro skritizovala. V kritike pokračuje aj exminister školstva Juraj Draxler vo svojom statuse na sociálnej sieti. Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik


"Pozitívne je aj to," hovorí Droba, "že väčšina populácie na Slovensku a aj rodičov je za to, aby otváranie škôl patrilo k prvým krokom pri uvoľňovaní pandemických obmedzení. Svedčí to o tom, že ľudia na Slovensku považujú vzdelávanie za veľmi dôležité."

"Koronakríza nás doslova donútila, aby sme aj v školstve vo väčšom rozsahu využívali inovácie aj nové technológie. Popri nesporných pozitívach má však online vyučovanie aj svoje tienisté stránky. Odlúčenie od spolužiakov aj od učiteľov sa dá zvládnuť len obmedzený čas," upozorňuje župan.

"Ak je separácia dlhodobou záležitosťou, má na deti negatívny vplyv. Strácajú sociálne väzby v kolektíve, spomaľuje sa rozvoj komunikačných a emocionálnych zručností. Žiadne technické zariadenie nenahradí osobný kontakt. Nehovoriac o tom, že ak deti trávia dlhý čas za počítačmi, trpí zrak i chrbtica. Zvlášť alarmujúci je nárast obezity u detí," spomína Droba aj rôzne zdravotné problémy, ktoré hrozia deťom pri zavretých školách.

Na záver šéf bratislavského kraja konštatuje pozitívnu správu: "Chápem obavy rodičov, že návrat detí do škôl počas pandémie prináša riziká. Po troch týždňoch obnovenej prevádzky sa však ukazuje, že i keď je to náročné, dá sa to."

 

 

Gustáv Murín: „O čom to tára tá SaS–pani?“
Spisovateľ Gusto Murín upozorňuje, že nápad Richarda Sulík a tým, že by zastúpil ministra zdravotníctva je len ďalšia udička na voličov. Pripomína aj kauzu „Sasanka“, kedy Sulík „posluhoval“ Kočnerovi. Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Petra Demková