Desivé: Lekári v nemocniciach už musia rozhodovať, kto ešte má šancu na život a kto nie
27 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Situácia v našich nemocniciach je už kritická a denne v nich zomiera takmer stovka pacientov na COVID-19. Lekári sa už musia rozhodovať, koho na prístroje napoja, a kto už nemá šancu žiť.


Stav našich nemocniciach pripomína ten v Taliansku či Španielsku na začiatku pandémie koronavírusu v Európe. Aj u nás sa už lekári musia rozhodovať, koho napojiť na pľúcnu ventiláciu, a teda má šancu na prežitie, a kto už nie. Predseda Etickej komisie ministerstva zdravotníctva Jozef Glasa nesúhlasí s tým, aby ošetrujúci lekári v nemocniciach rozhodovali o tom, koho pripoja na umelú pľúcnu ventiláciu a koho nie, informuje portál ta3.com.
Niektorí príbuzní sa už stretli s tým, že lekári uprednostnili iných pacientov

Podľa Jozefa Glasu je dôležité nastaviť jasné a transparentné pravidlá, ktoré má poznať aj verejnosť. Etická komisia ich preto plánuje zverejniť už v najbližších dňoch. Glasa triež tvrdí, že lekári anesteziológovia a intenzivisti, ktorí liečia covidových pacientov, môžu byť až príliš zainteresovaní do prípadu, keďže sú s nimi v dennom kontakte, a preto rozhodnúť, koho pripojiť na umelú pľúcnu ventiláciu a koho nie by mal preto niekto iný. „Kvalifikovaný lekár a ešte kvalifikovanejšie ako ten, čo sa o pacienta stará. Samozrejme, podľa možnosti, pretože inak je to srdcervúce. A to hovorili lekári z prvej vlny Milána, Bergama, Madridu, že toto ich najviac ničilo,“ hovorí Glasa. Etická komisia momentálne nastavuje pravidlá, ktorými by sa mali riadiť nemocnice.

Niektorí príbuzní infikovaných sa totiž už stretli s tým, že lekári mali uprednostniť iných pacientov. „Toto je informácia, ktorú sme dostali z nemocnice. Manžel je v stave, ktorý si už vyžaduje pľúcnu ventiláciu. Vzhľadom na jeho vek, stav a pridružené diagnózy sa na pľúcnu ventiláciu za súčasnej situácie nedostane, keďže sú v „poradovníku“ mladšie ročníky,“ napísala diváčka do televízie TA3. Profesor Glasa deklaruje, že pravidlá budú transparentné a lekári dostanú manuál, na základe akých kritérií rozhodnú o tom, koho prednostne pripoja na umelú pľúcnu ventiláciu: „Aby verejnosť a príbuzní vedeli, že sa tu nepokračuje podľa nejakej ľubovôle alebo nejakých tlakov či telefonátov, ale že sa pokračuje podľa pravidiel.“

Kolaps nemocníc – lekári už musia rozhodovať o tom, komu dajú lôžko a komu nie
Slovenské nemocnice pod návalom covidových pacientov kolabujú. Situácia sa začína podobať na talianske Bergamo spred roka, píše portál slovensko.hnonline.sk. Čítať ďalej
23 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik

Aj napriek nastaveným pravidlám môžu lekári čeliť žalobám od príbuzných

Situácia v našich nemocniciach je veľmi vážna, čo potvrdilo aj ministerstvo zdravotníctva. Chýbajú nám ventilové lôžka a tam kde sú, si ich nemocnice chránia pre pacientov, ktorých zdravotný stav sa môže zhoršiť. „Táto situácia teraz vrcholí, teda aspoň v tom dúfame, ale nikto z nás nevie, či sa ešte nebude zhoršovať. Preto ten dokument bude k dispozícii čo najskôr,“ dodáva Glasa.

Sudca rozhodcovského súdu pre medicínske záležitosti si však myslí, že aj napriek nastaveniu pravidiel lekári môžu čeliť žalobám zo strany príbuzných. „Tu práve vidím veľkú výzvu na ministerstvo, aby sa snažilo vysvetľovať dôvody, ktoré vedú k príprave takéhoto materiálu, a aby sa snažilo vysvetľovať, že je to naozaj spôsobené extrémnou situáciu, akú sme tu nemali,“ vysvetľuje Ivan Humeník, advokát a člen Komory pre medicínske právo.

Advokát: Lekári sa môžu dostať pred etické dilemy, potrebujú odporúčania
Slovenskí lekári sa počas pandémie nového koronavírusu môžu dostať pri záchrane ľudského života do eticko-morálnej dilemy, v ktorej sa predtým neocitli. Ako TASR upozornil advokát Ivan Humeník z advokátskej kancelárie h&h Partners, Ministerstvo... Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR