Právnička Pirošíková: Nikto nemôže byť diskriminovaný za to, že sa nedal zaočkovať
26 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

V súčasnosti sa stáva citlivou témou aj očkovanie vakcínami proti koronavírusu, ktoré môžu zabrániť jeho šíreniu. Mnohí ľudia sa odmietajú zaočkovať s tým, že ich k tomu nemôže nikto prinútiť.


Očkovanie je teda rovnako vážna otázka ako sú samotné vakcíny, ktorých je nielen nielen nedostatok, ale mnohým ľuďom prekážajú aj ich nežiadúce účinky. Ako je to teda s očkovaním proti COVID-19? Môže vás do toho niekto nútiť? Odpoveď sa pokúsila dať Marica Pirošíková, bývalá dlhoročná zástupkyňa pred Európskym súdom pre ľudské práva v Štrasburgu, informuje portál parlamentnelisty.sk.
Donútiť človeka k očkovaniu nie je možné argumentáciou ochrany verejného zdravia

Marica Pirošíková si myslí, že donútiť človeka k očkovaniu proti koronavírusu by to nebolo aktuálne možné. „Nie je možné argumentovať ochranou verejného zdravia”, konštatuje právnička. V súvislosti s očkovaním sa natískajú aj otázky, či je možné zvýhodňovať ľudí, ktorí sa dajú zaočkovať proti covid-19, respektíve či je možné znevýhodňovať tých, čo sa zaočkovať nedajú.

Tu existuje jasné stanovisko výboru Svetovej zdravotníckej organizácie z 15. januára 2021. Výbor pre reguláciu zdravotných predpisov v mimoriadnych situáciách konkrétne odporučil, aby krajiny nevyžadovali od prichádzajúcich cestujúcich dôkaz o zaočkovaní, a to vzhľadom na to, že vplyv očkovania na zníženie prenosu (infekcie) dosiaľ nie je známy a dostupnosť vakcín je v súčasnosti príliš obmedzená,“ vysvetľuje Pirošíková. Problémom však je aj to, že v posledných týždňoch vznikajú nové mutácie koronavírusu, ktoré sú agresívnejšie a aj nákazlivejšie.

„Vzhľadom na obavy, že novoodhalené varianty koronavírusu by mohli znížiť účinnosť vyvinutých vakcín, nie je možné rozlične zaobchádzať so zaočkovanými a nezaočkovanými. Aj keby sa dostupnosť vakcín zvýšila, pokiaľ nie je dokázané, že zaočkovaní vírus ďalej nešíria, nie je možné argumentovať ochranou verejného zdravia,“ prízvukuje právnička. Akékoľvek očkovanie je takmer vždy spájané s nejakými vedľajšími účinkami a nikdy nie je garantovaná jeho úplná neškodnosť.

Pokiaľ ide o očkovanie na Covid,  upozorňujem na Rezolúciu parlamentného zhromaždenia Rady Európy, hlavne bod 7.3.1, ktorý zdôrazňuje, že očkovanie má byť dobrovoľné a nikto nemôže byť k nemu nijakým spôsobom nútený. Naopak, štáty majú zabezpečiť, aby nikto nebol diskriminovaný za to, že sa nedal zaočkovať,“ konštatuje na záver Marica Pirošíková.

"Nie je možné inak zaobchádzať s neočkovanými ako so zaočkovanými," tvrdí právnička Pirošíková
Právnička, advokátka a bývalá dlhoročná ochrankyňa nášho štátu pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP), pôsobiaca na UMB v Banskej Bystrici JUDr. Marica Pirošíková sa z právneho hľadiska vyjadrila k opakovanému celoplošnému testovaniu u nás a... Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Ivan Brožík