"Poď, nech ťa rozbijem na šrot!" aj "Polocigoš, smrďoš," znelo na zasadnutí zastupiteľstva v Prešove
26 | 02 | 2021 I Timotej Dudka

Vulgarizmy, obvinenia a rasizmus! Asi len ťažko opísať inými slovami februárové zasadnutie mestkého zastupiteľstva v Prešove, ktoré sa odohralo prostredníctvom videokonferencie. Okrem toho padali aj obvinenia poslancov z konzumácie alkoholu počas rokovania, informuje portál SME.


Zasadnutie vo Farkašovciach má zrejme konkurenciu. Počas prešovského zasadnutia zastupiteľstva padali výrazy ako "polocigoš" či "smrďoš", obvinenia z alkoholizmu či vyhrážky ako: "Anderko, poď, nech ťa rozbijem na šrot," znejúce z úst prešovského poslanca Rudolfa Dupkalu, ktorý rovnako ako vlani doplatil na zapnutý mikrofón. Na to zareagoval aj Lukáš Anderko, predseda klubu OĽaNO. „Túto nekultúru kultúrnika už asi každý videl aj v priamom prenose na VÚC-ke,“ uviedol.

„Myslím, že každý, kto sledoval včerajšie zastupiteľstvo, si môže urobiť vlastný názor. Z môjho pohľadu včerajšie invektívy a odkazy v čete neboli dôstojné pre poslancov krajského mesta,“ vyjadrila sa k zasadnutiu primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Na minuloročnom zasadnutí pritom Dupkala doplatil na rovnakú chybu - zapnutý mikrofón. Vtedy mohli poslanci s vedením úradu počuť vulgarizmus "ko**t," ktorý adresoval na župana Milana Majerského.

Rozpad Sme rodina pokračuje. Po čistkách odišli aj funkcionári v Prešove
19 | 02 | 2021 | editor01hd


Po obedňajšej pauze sa pre zmenu začali riešiť obvinenia z alkoholizmu prerastajúce do rasistických urážok. Ide o Miroslava Benka, ktorý počas vystúpenia v bode o schválení investície pre dopravný podnik uviedol, že je istý materiál "horúci" a "potí sa". Následne sa šesťkrát spýtal, kto bude robiť projektovú dokumentáciu. Po tomto výstupe sa mali poslanci zhodnúť na tom, že sa Benkovi "plietol jazyk".

„Dovolila by som si upresniť, že pán riaditeľ Jaš je riaditeľ Dopravného podniku mesta Prešov a nie mestského hromadného podniku. Neviem, čo je dôvodom takýchto pomýlených výrazov,“ zareagovala Turčanová.

„Je to smutný pohľad na túto obrazovku. Skúste sa zamyslieť ako predsedajúca, či sú všetci poslanci spôsobilí rozhodovať o zásadných otázkach mesta. Javí sa to nie veľmi takto. Ak poslanci strácajú spôsobilosť na pôde mestského úradu, tak je to dvojnásobný problém,“ komentoval "popletený jazyk" Benka poslanec Richard Drutarovský (Spolu), v čom mu dal za pravdu aj jeho kolega Martin Eštočák. Ten bol však konkrétnejší. „Mal by si s tým, Miro, určite niečo robiť, pretože ak sa problémy s alkoholom neriešia, majú tendenciu narastať. Myslím si, že u Mira Benka to z mesiaca na mesiac narastá a maximálne to vyrušuje všetkých prítomných poslancov," domnieva sa Eštočák.

Zázrak sa nekoná, Prešov zatvára základné školy
16 | 02 | 2021 | sefredaktor


Následne sa Benko ohradil, aj keď mierne zvláštnym slovosledom. „Pán Eštočák, ja si vyprosujem to, čo on rozpráva, lebo nevidíme ho, nevidíme, čo robí, a nie je to dobré, o čom rozpráva a čo na druhých rozpráva. Lebo to, čo to povedal, absolútne to tu nepatrí,“ uviedol Benko obvinený z konzumácie alkoholu počas zasadnutia. „On len kritizuje. On doteraz kritizuje mesto, lebo je mladý poslanec. Kritizuje, kritizuje, na facebooku píše. Je taký kritant, tomu volajú. Kritant, kritizuje, on ešte nič neurobil,“ dodal s tým, že si vyžaduje ospravedlnenie pred celým úradom.

Následne sa tento konflikt začal vyvíjať do rasistických urážok. „Polocigánovi ja poviem... Čo dnes som autom. Smrďoš mladý,“ napísal poslanec Benko, pričom narážal na Eštočáka, ktorého otec je rómsky aktivista.

Za svojimi slovami si však stojí: "Údajne je mu možno dobre doma, lebo možno používa iné nápoje ako nealkoholické, ale my to nevidíme, alebo, žiaľ, my sme všetci na úrade. A čo sa týka polocigánstva. Áno, je to polocigánstvo, klamárstvo a polocigán to povedal na moju adresu. Nebudem sa k tomu vracať a zopakujem polocigán a klamárstvo, polocigánsky nemôže na mňa útočiť, že keď nemá žiadne dôkazy, čo povedal nahlas na adresu pred celým Prešovom. Ale to je jeho vec, úbohosť, taká mladosť, taká úbohosť. Nevadí, možno príde pred mestský úrad a sa mi ospravedlní pred celým Prešovom, ale to je jedno,“ dodal Benko.

Kolíková porušila zákon, keď vyzradila identitu strážcov z Prešova. Budú Žilinka a Kovařik konať?
Ministerstvo spravodlivosti pred niekoľkými dňami na stránke ministerstva poskytlo verejnosti dokumenty k udalostiam, ktoré sa stali v súvislosti s úmrtím generála Lučanského. Zarážajúce je a všimli si to viacerí diskutujúci na internete, že... Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | Petra Demková