Krajčí v tom má chaos, školy sa môžu otvoriť aj v čiernych okresoch
26 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Podľa vyjadrení ministra zdravotníctva by v čiernych okresoch mali byť školy zatvorené. Jeden z nich však školy aj škôlky otvoril. Bol to čierny Ilavský okres. Posledné slovo majú totiž primátori a starostovia, informuje Denník N.





Pred týždňom v piatok spoločne vystúpili traja primátori z Ilavského okresu – primátor Dubnice nad Váhom, Novej Dubnice a Ilavy. Ohlásili spoločný postup – otvorenie prvého stupňa základných škôl a škôlky pre všetky deti. V Ilave sa do tried vrátilo až 88 percent detí.

V tomto prípade primátori nijako neporušili pravidlá. Aj keď minister zdravotníctva Marek Krajčí pravidelne na tlačovkách tvrdí, že školy v čiernych okresoch sú zatvorené, nie je to tak. Posledné slovo pri otváraní a zatváraní majú primátori a starostovia – aj v čiernom meste.

„Je v tom veľký chaos. Keby ste sa dostali na skupinu riaditeľov škôl, tak každý má z tohto veľkú dilemu. Keď si človek prečíta dokumenty, pretože sa nechce riadiť len tým, čo počuje v televízii na tlačovke, tak sa nedopátra k tomu, prečo by mal v čiernom okrese školu zatvoriť,“ hovorí riaditeľka škôlky z okolia Nitry.

Hlas-SD: Ďalšie predĺženie núdzového stavu je útokom na demokraciu a práva
Ďalšie predlžovanie núdzového stavu je útokom na demokraciu a občianske práva ľudí na Slovensku. Vyhlásila to mimoparlamentná strana Hlas-SD. Považuje za neprijateľné, aby si vláda na takýto stav zvykla ako na štandard a nehľadala spôsoby, ako... Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | tasr


„Cítime tlak od rodičov, písali nám a prosili nás, či by sme sa odhodlali školy otvoriť,“ vysvetľuje primátor Wiedermann. Primátori teda v neistote štátnych pravidiel oslovili regionálneho hygienika, aby rozhodol, čo so školami. Jasný príkaz však nedostali – regionálne úrady verejného zdravotníctva totiž aj v čiernych okresoch vydávajú iba odporúčanie, či školy otvoriť alebo nie.

Prečo to minister Krajčí hovoril inak a kde je pravda? Ako je možné, že v čiernom okrese môžu deti chodiť do školy? Odborníci na začiatku februára navrhli úpravu COVID automatu tak, aby prioritu dostali školy a aj v čiernej fáze sa mohli otvárať.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí však na tlačových besedách pravidelne opakuje, že v čiernych okresoch majú zostať školy zatvorené. Nadobro tak pomýlil riaditeľov aj starostov. Situáciu skomplikovali aj regionálni hygienici, ktorí odmietli prebrať na seba zodpovednosť a rozhodnúť o otvorení škôl – a všade vydávajú iba odporúčania.

Ostrý odkaz od Nory Kabrheľovej: Jankovská je manipulatívna osoba!
Bývala sudkyňa Monika Jankovská sa sťažovala na neľudské podmienky vo väzbe, čo Noru Kabrheľovú nenechalo chladnou, informuje Plus 7 dní. Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | Timotej Dudka


Ministerstvo zdravotníctva po niekoľkých týždňoch priznalo, že to, čo na tlačovkách hovoril Krajčí ako príkaz, je v podstate len odporúčanie. „Ide o odporúčanie v súvislosti s rizikom šírenia nového kmeňa koronavírusu na Slovensku, a to aj napriek tomu, že COVID automat v prípade škôl v čiernych okresoch povoľuje otvorenie,“ usmerňuje ministerstvo zdravotníctva.

Finálne slovo tak má primátor alebo starosta, ktorý môže rozhodnúť o tom, či školu zatvorí alebo nie. Orgány, ktoré vedia najlepšie posúdiť epidemickú situáciu – regionálny hygienik a ministerstvo zdravotníctva –, vydávajú iba odporúčania.

Blaha: Koalícia sa smeje z experimentálnych liekov... a Matovič si asi lieči bradavice na pohlaví
26 | 02 | 2021 | Diana Zaťková