Kajúcnik a bývalý SIS-kár obvinil šéfa NAKA, že vynášal utajované informácie o vražde vyšetrovateľa!
26 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Bývalý prvý námestník Slovenskej informačnej služby (SIS) obvinený z vydierania v kauze JUDÁŠ Boris Beňa usvedčuje riaditeľa NAKA Branislava Zuriana z vynášania utajovaných informácií. Zurian vraj vyzradil detaily, ktoré sa týkali vyšetrovania prípravy úkladnej vraždy jeho priameho podriadeného, informuje portál topky.sk.






Borisovi Beňovi hrozí doživotný trest pre vydieranie. Zadržali ho elitní policajti NAKA počas akcie JUDÁŠ v decembri 2020. Hrozba vysokého trestu bola pre neho zrejme motiváciou k tomu, aby začal spolupracovať s políciou pri odhaľovaní iných trestných činov.

Beňa preto začal vypovedať pekne zostra. Po výpovedi o Milanovi Lučanskom, bývalom šéfovi SIS Antonovi Šafárikovi, bývalom šéfovi kontrarozviedky, si na mušku zobral súčasného riaditeľa NAKA Branislava Zuriana.

Začalo sa to po odchode kajúcnika Ľudovíta Makóa z pozície šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy. Makó sa obával, že sa okolo neho niečo deje a informácie požadoval práve od Beňa.  „...poprosil ma, či nemám informáciu, či sa voči nemu nevedie nejaké konanie na NAKA. Pretože od svojho kamaráta, ktorý na NAKA pôsobí, dostal už dvakrát informáciu, že sa niečo deje. Ja som takúto informáciu nemal. Ale sľúbil som mu, že sa ju pokúsim zistiť,“ opísal Beňa vyšetrovateľovi NAKA začiatkom januára okolnosti vyzradenia utajovaných skutočností.

Arabi poslali slovenskú políciu do paže: Suchoba je opäť na slobode
25 | 02 | 2021 | editor01hd


Beňa kontaktoval riaditeľa NAKA Branislava Zuriana. „... zavolal som riaditeľovi NAKA, ktorý mi povedal, že je to pravda. Že začali vyšetrovanie vo veci, kde ako podozrivý vystupuje pán Makó. Sú tam nasadené ITP (odpočúvanie), a že mi bližšie vysvetlí na osobnom stretnutí, ktoré sme si dohodli na druhý deň v kaviarni v centre mesta,“ pokračoval vo svojej výpovedi Beňa. Ďalej objasnil okolnosti, za ktorých sa dostal až k najtajnejším informáciám, ktoré sa Ľudovít Makó nemal nikdy dozvedieť.

„Na tomto stretnutí mi povedal, že bolo začaté trestné stíhanie vo veci úkladnej vraždy, kde mal ako podozrivý stupovať pán Makó. ITP (odpočúvanie) bolo nasadené na neho a spoločne aj ďalšie štyri osoby.“ Takto mal riaditeľ NAKA Branislav Zurian prezradiť príslušníkovi SIS detaily z prípadu, ktoré boli pod stupňom utajenia "vyhradené".

Boris Beňa sa vyšetrovateľovi NAKA v januári 2021 priznal, že informácie od Zuriana odovzdal priamo v centrále SIS hlavnému podozrivému v prípade vyšetrovania úkladnej vraždy Ľudovítovi Makóovi.

Vojaci v uliciach! Vláda chce krajinu uzavrieť od budúceho týždňa a vynútiť si to armádou
Vláda zvažuje od budúceho týždňa sprísniť lockdown. Dodržiavanie opatrení by v uliciach vraj mohli kontrolovať vojaci. Vypnú sa vraj mnohé fabriky, predajne okrem nevyhnutných, aj školy. Trvať by mohol 2 - 3 týždne, informuje pravda.sk. Bližšie... Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | Michal Filek


Potom už do prípadu vstúpil zástupca šéfa Zvláštnych policajných činností Norbert Paksi. „O niekoľko dní ma navštívil u mňa v kancelárii pán Paksi. Oznámil mi, že ho celá táto situácia mrzí, pretože on s Lajom Makóom vychádzal vždy dobre a určite by mu dal vedieť, že sú na neho nasadené ITP (odpočúvanie). Poprosil ma, aby som mu odovzdal lístok, na ktorom boli mená tých, na ktorých boli nasadené ITP v tomto prípade,“ uzavrel  Beňa svoju výpoveď.

Šokujúce je, že z uznesenia o vznesení obvinenia prvému námestníkovi SIS v kauze JUDÁŠ vyplýva, že informácie súviseli s vyšetrovaním úkladnej vraždy elitného vyšetrovateľa NAKA Jána Čurillu.

Právnička Pirošíková: Nikto nemôže byť diskriminovaný za to, že sa nedal zaočkovať
V súčasnosti sa stáva citlivou témou aj očkovanie vakcínami proti koronavírusu, ktoré môžu zabrániť jeho šíreniu. Mnohí ľudia sa odmietajú zaočkovať s tým, že ich k tomu nemôže nikto prinútiť. Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik


Šef NAKA Branislav Zurian sa po medializácii informácií o vynesení utajovaných skutočností o príprave úkladnej vraždy jeho podriadeného rozhodol reagovať aj prostredníctvom tlačového oddelenia.

„K výpovedi kajúcnika B. B., bývalého vysokopostaveného funkcionára SIS, sa podrobne vyjadrím pred vyšetrovateľom. Považujem však za dôležité objasniť niektoré skutočnosti aj prostredníctvom médií. Moje blízke a aj pracovné okolie nevie, ako si má vysvetliť tieto informácie. Absolútne vylučujem, že by som kajúcnikovi B. B. poskytol informácie o odpočúvaní Ľudovíta Makoá."

Mazurek poslancom OĽaNO: Ste fašistické kreatúry, ktoré dohnali Slovensko na úplné dno
Poslanec Milan Mazurek to vládnej koalícii v rozprave o návrhu na predĺženie núdzového stavu v parlamente riadne vytmavil. Poslancom OĽaNO adresoval toto: "Fašistické kreatúry, ktoré Slovensko dohnali na úplné dno. Takto sa ďalej fungovať nedá.... Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | Michal Filek