Ďalšia vakcína na obzore: Curevac majú schváliť do júna
26 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Nemecký výrobca očkovacích látok Curevac počíta s tým,  že Európska únia mu schváli novú vakcínu proti koronavírusu koncom mája, alebo začiatkom júna. Oznámil to šéf firmy Franz-Werner Haas na vypočutí v Európskom parlamente, informuje epochtimes.de.


Rozhodujúce údaje klinických testov sa očakávajú v polovici apríla. Na tom istom vypočutí pred europoslancami britsko-švédsky výrobca AstraZeneca potvrdil svoj cieľ – do konca marca dodať do Európskej únie 40 miliónov dávok svojej očkovacej látky.



AstraZeneca priznáva výpadky

Šéf firmy Pascal Soriot priznal, že aj jeho sklamali výpadky vo výrobe v niektorých európskych výrobniach. AstraZeneca ale urobí podľa jeho slov všetko pre to, aby naplnila prisľúbený objem dodávky vakcíny. Človek sa učí každý deň, ale teraz  Soriot uistil, že v druhom kvartáli sa výroba zvýši.


AstraZeneca pod paľbou kritiky


Zdravotnícky výbor a výbor pre priemysel Európskeho parlamentu si pozval šéfov  - výrobcov vakcín, s ktorými má Európska únia podpísané dodacie zmluvy. Kritickým otázkam musel čeliť najmä šéf AstraZeneca Soriot. Jeho firma totiž koncom januára prekvapivo oznámila, že Európska únia dostane namiesto prisľúbených 80 miliónov očkovacích dávok v prvom kvartáli len 31 miliónov. Neskôr spoločnosť navýšila objem na 40 miliónov dávok do konca marca, dopĺňa epochtimes.de.