Porovnanie americkej a ruskej vakcíny na Covid-19: Aký je rozdiel v cene, dávkovaní či v bezpečnosti?
25 | 02 | 2021 I Timotej Dudka

Vakcína od amerických spoločností Pfizer - BioNTech a ruská vakcína Sputnik V sú počas pandémie koronavírusu často diskutovanou témou. Pozrite sa na porovnanie cien, účinnosti a skladovania, schém dávkovania a bezpečnosti týchto dvoch vakcín, píše portál Úspešná léčba.


Cena: ruská o polovicu lacnejšia

Cena vakcíny Pfizer (vytvorená spoločne s firmou BioNTech SE, ktorá sa zaoberá výskumom a vývojom nových liekov a vakcín) je 40 dolárov za dve dávky, ruská 20 dolárov za dve dávky. K cene americkej vakcíny je potrebné pripočítať naviac aj náklady na zriadenie očkovacích centier v nemocniciach a prípadné náklady na zriadenie fondu na odškodnenie osôb, ktoré budú mať po očkovaní nežiaduce účinky (hlavne vo viacročnom horizonte).

Účinnosť a skladovanie

Účinnosť sa u oboch uvádza 95% v prípade aplikácie 2 dávok. To znamená, že zo 100 očkovaných ľudí vystavených infekcii môže vážne ochorieť 5 ľudí. Skladovacia teplota Pfizer je -70 °C, ruská 0 až + 8 °C (bežná chladnička).

Schéma dávkovania

V oboch prípadoch ide o dvojdávkovú schému. U vakcíny od spoločnosti Pfizer sa druhá dávka podáva o 14 dní, pri ruskej vakcíne sa druhá dávka podáva o 21 dní.

Vakcíny proti Covid-19 sú viac nástrojom politiky než zdravotníctva
Redakčný materiál portálu davdva.sk Naši čitatelia už zrejme vedia o tom, že politickým rozhodnutím vláda SR odmietla objednať od Ruska vakcínu Sputnik V. Hlavným dôvodom je to, že vakcínu zatiaľ neschválila EMA – Európska zdravotnícka agentúra... Čítať ďalej
25 | 02 | 2021 | sefredaktor


Ako fungujú 

Sputnik: Ruská vakcína obsahuje ako nosič ľudský adenovírus, z ktorého DNA sú odstránené chorobné gény a je do nej vnesená DNA sekvencia, ktorá kóduje tvorbu tzv. S - proteínu koronavírusu. Takto upravené adenovírusy sú očkovaním pridané do tela a následne prenikajú do buniek.

V bunkách sa z nich uvoľňuje príslušná mRNA, ktorá slúži ako matrica na výrobu koronavírusového antigénu - proteínu S v ribozómoch ľudskej bunky, ktoré sa nachádzajú v cytoplazme a slúžia na výrobu bielkovín.

Pfizer - BioNTech: Americká vakcína obsahuje priamo mRNA, kódovú tvorbu S-proteínu, chránenú v špeciálnej lipidovej (tukovej) umelo vytvorenej nanočastici, ktorá slúži ako nosič. Táto mRNA sa po preniknutí do bunky dostáva priamo do ribozómov ľudskej bunky, kde slúžia ako matrice na výrobu S proteínu koronavírus.

Rozdiel

Rozdiel medzi ruskou a americkou vakcínou je ten, že ruská používa ako nosič na vnesenie mRNA do bunky upravený ľudský adenovírus a americká špičkovú high tech nanotechnologickú umelú lipidovú časticu. Inak je ich fungovanie veľmi podobné.

Vakcínou Sputnik V by sa na Slovensku mohlo očkovať v rámci testovania
Ruská vakcína Sputnik V by sa na Slovensku mohla podávať záujemcom v rámci tretej fázy jej klinického testovania. V utorok to pripustil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO), pokiaľ by sa vakcínu nepodarilo registrovať. Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Bezpečnosť

Je potrebné zdôrazniť, že ako americká, tak aj ruská vakcína vnášajú do buniek cudzie gény, ale tie zostávajú v epizomálnom stave. Tzn. že cudzia genetická informácia nepreniká k jadru a neintegruje sa do genómu ľudskej bunky.

Tieto cudzie gény zostávajú mimo jadra ľudských buniek, v ribozómoch, ktoré sa nachádzajú v cytoplazme, kde zaisťujú expresiu prineseného cudzieho génu, čiže výrobu príslušného S-proteínu koronavírusu, ktorý je v tomto procese antigénom.

Obavy nie sú na mieste

Takže obavy z genetického inžinierstva, že takýmto spôsobom je možné meniť naše gény v jadre ľudskej bunky, nie sú zatiaľ na mieste ani pri jednej z týchto vakcín.

Sputnik: 40 rokov vývoja

Princíp ruskej vakcíny má za sebou dlhý vývoj, ktorý začal už v 80. rokoch minulého storočia a je postavený na dobre preskúmanej a preverenej platforme ľudských adenovírusov. Preto pravdepodobne nebude mať ďaleko od doslova stopercentnej bezpečnosti.

Sputnik zaregistrovaný ako prvý na svete

Vakcínu Sputnik V vyvinul Ústav epidemiologického a mikrobiologického výskumu Nikolaja Gamaleja v spolupráci s Ruským fondom priamych investícií a Ministerstvom obrany a bola zaregistrovaná 11. augusta 2020 ako prvá vakcína na Covid-19 na svete.

Vakcína Sputnik V obsahuje ľudské adenovírusy Ad26 (1. injekcia) a AD5 (2. injekcia). Cieľom je obísť týmto spôsobom nevýhodám vakcín s vírusovým vektorom, kedy po podaní prvej dávky je druhá dávka už menej účinná vďaka tvorbe protilátok po podaní prvej dávky.

Do Mexika dorazilo prvých 200 tisíc dávok ruskej vakcíny Sputnik
23 | 02 | 2021 | editor01hd


Po celom svete

Na oficiálnom účte ruskej vakcíny Sputnik V na Twitteri je uvedené, že výroba vakcíny Sputnik V v Brazílii začne 15. januára 2021.

Alžírsko sa stalo prvou africkou krajinou, ktorá zaregistrovala ruskú vakcínu proti Covid-19 Sputnik V. Ruský prezident Vladimír Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová 7. januára 2021 hovorili o možnej spoločnej výrobe vakcíny proti ochoreniu Covid-19 z dôvodu nedostatočných výrobných kapacít v Rusku.

Už skôr riaditeľ ruského Fondu priamych investícií Kirill Dmitrijev oznámil, že výroba ruského lieku bola spustená v Indii, Číne a Južnej Kórei.

Úplne nová špičková technologia

Princíp americkej vakcíny je úplne nový, špičková technologická novinka, úplne nový koncept, ktorý možno ukazuje na novú budúcnosť vakcín. Pri takých horúcich novinkách sú ale obavy z možných neznámych vedľajších účinkov úplne na mieste.

Zhodnotenie Pfizeru najskôr o rok

Zhodnotenie sa očakáva najskôr v roku 2022, pretože niekoľkoročné testovanie tejto technologickej novinky nebolo vykonané. Naopak, technológia Sputnika V má za sebou viac ako 30 rokov skúseností.

Sputnik Light na obzore. Neuveriteľné, ale stačí jedna dávka!
25 | 02 | 2021 | Ivan Mihale