Okrem Covid-19 sa pod rast cien potravín podpísala aj vtáčia chrípka
25 | 02 | 2021 I editor01hd
Zvyšujú sa ceny viacerých potravín, predovšetkým však chleba, pečiva a vajec. Pod cenový nárast sa podpísali nielen Covid-19, ale aj zúriaca vtáčia chrípka a cena pšenice na svetových trhoch, informuje 1.pluska.sk.

Cena chleba poskočí každý mesiac asi o jedno percento a oproti vlaňajšku je drahší už o 5 centov. Náklady na výrobu chleba, rožkov a iných pekárenských výrobkov na slovenských pultoch zvyšujú najmä svetové ceny pšenice. Po náraste exportných ciel na pšenicu v Ruska vyskočila jej cena na svetových trhoch nad 240 dolárov za tonu.



Podľa analytikov cena pečiva v našich obchodoch ďalej porastie aj v dôsledku pandémie Covid-19. Pekárom sa totiž navyšovali náklady na opatrenia bez kompenzácie zo strany štátu. Mnohí z nich chcú otvárať dodávateľské zmluvy s obchodnými reťazcami a zvýšiť odbytové ceny.



Kotleba: Na pokyn nášho veľvyslanectva zhabali Slovákom na letisku v Egypte Ivermectin
Poslanec Marián Kotleba zverejnil na sociálnej sieti video, v ktorom tvrdí, že na pokyn nášho veľvyslanectva zhabali Slovákom na letisku v egyptskej Hurghade Ivermectin. Veľvyslanectvo malo informovať štátne egyptské orgány, aby zadržali Slovákov... Čítať ďalej
25 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik


Podobná situácia je aj pri vajciach. „Medziročne ich cena vzrástla o takmer šesť percent. Aktuálne kúpite balenie 10 vajíčok za 1,47 eur. Na cenu tlačí v súčasnosti vtáčia chrípka, ktorá sa objavila vo viacerých európskych krajinách, najmä v Poľsku. Strata nosníc zasiahla farmárov, ktorí zároveň zápasia s ekonomickými dôsledkami pandémie. Nedostatok vajíčok na trhu by mohol navýšiť ich cenu v najbližších týždňoch na úroveň nad 1,55 centov,“ doplnila Buchláková.

Karty s cenami vajec a pečiva môžu zamiešať obchodníci akciami pred Veľkou nocou, čo by mohlo utlmiť navyšovanie ceny. „Zároveň tu už nemáme efekt výrazného predzásobovania. Ešte pred rokom práve predzásobovanie tlačilo na vyššie ceny v obchodoch. Slováci sa počas prvej vlny presvedčili, že obchodníci na vzniknutú situácii reagujú navyšovaním zásob základných trvanlivých potravín. Zvýšený dopyt preto neohrozil dostupnosť výrobkov,“ doplnila Buchláková.

Blaha: Núdzový stav k ničomu nevedie, má byť len dočasným riešením
25 | 02 | 2021 | sefredaktor