Nemecká reportáž z COVID nemocnice v chudobnejšej časti východného Slovenska
25 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Nemecký portál wofsburger-nachrichten.de v jednom zo svojich najsledovanejších videí prináša reportáž z COVID nemocnice v chudobnejšej časti východného Slovenska.


Hlboká stopa pandémie


Na východnom Slovensku, ktoré sa všeobecne považuje za chudobnejšiu časť krajiny, ako sa hovorí v reportáži, zanecháva pandémia koronavírusu hlbokú stopu. Podiel chorých na koronavírus tam dramaticky rastie. Jedna z miestnych nemocníc  slúži pre COVID pacientov. Vypomáha tam aj 77 kňazov, ktorá vlievajú chorým duchovnú silu.


Strach a duchovná podpora


Jedným z takých dobrovoľníkov z radov duchovných je aj Martin Miskuf. V špeciálnom oblečení pomáha s výdajom stravy, ale najmä sa rozpráva s chorými. Dve mladé COVID pacientky, ktorý poskytli v reportáži rozhovor, si jeho pomoc nevedia vynachváliť. Súčasne neskrývajú strach z choroby, pretože nevedia, čo bude ďalej. Doma ich čakajú malé deti. Nemôžu im pomôcť , pretože choroba ich obrala o silu a  nevládzu nič urobiť. Všetko sa to spája s veľkým strachom.


Stretávajú sa so smrťou a utrpením


V chudobnejších regiónoch na východe Slovenska je mimoriadne veľký počet obetí koronavírusu, dozvedáme sa z reportáže. Navyše krajina má jednu z najvyšších mier úmrtnosti na celom svete. Martin Miskuf je jedným zo 77 kňazov, ktorí sa snažia pomáhať chorým v nemocnici. Hoci sa dennodenne stretáva s utrpením a smrťou, zažil aj veselšie momenty.


Jedna babka chorá na COVID sa mu napríklad priznala, že má chuť na rum. Povedal je, že jej ho dať nemôže, len vodu. Nástojila ale, že by bola radšej, keby to bol rum. „Tak som jej ponúkol „víno“. Bola to síce len voda s liekom, ale pohár rýchlo vyprázdnila a bola šťastná. Bola to možno taká milosrdná lož, ale obaja sme boli spokojní,“ -  dodal Miskuf.


Anjeli rozdávajúci povzbudenie


Zdravotnícky personál je rád, že tam  majú takúto výpomoc.  Podľa slov jednej zdravotnej sestry sú to ich „anjeli“, ktorí rozdávajú povzbudenie.