Merkelová: Rýchlotesty bránou na opustenie lockdownu – inteligentná stratégia otvárania
25 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

O niekoľko dní sa budú dať v Nemecku kúpiť rýchlotesty na COVID-19 na osobné použitie. Kompetentný nemecký spolkový inštitút vydal špeciálne povolenie na tri produkty, ktoré umožnia vykonať ster z nosa. Testy budú dostupné v diskontoch, informuje vo videospráve nemecký portál wolfsburger -nachrichten.de.


Inteligentná stratégia otvárania


Nemecká spolková kancelár Angela Merkelová konkretizovala svoje predstavy o odchode z lockdownu. V rozhovore pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung uviedla, že rozsiahle individuálne rýchle testovanie vo vlastnej réžii bude v rámci inteligentej stratégie otvárania v najbližších mesiacoch neoddeliteľnou súčasťou voľného testovania v krajine.


Samotestovanie


Obyvatelia Nemecka budú tak mať o niekoľko dní možnosť samotestovať sa na koronavírus. V ponuke budú tri schválené produkty na vykonanie steru z nosa. Zakúpiť ich bude možné v diskontných obchodoch.


Otvorené otázky sa majú podľa Merkelovej ešte vyjasniť 3.  marca na konferencii nemeckých spolkových krajín. Ako povedala, rozsah a intenzita opatrení v krajine závisia od incidencie koronavírusu. Za merítko označila hranicu incidencie 35 a 50 nových prípadov infekcie na 100-tisíc obyvateľov počas siedmich dní.


Odmieta uprednostňovanie zaočkovaných


Kancelárka v rozhovore pre nemecké noviny ďalej  odmietla uprednostňovanie zaočkovaných ľudí proti koronavírusu pred nevakcinovanými. Situácia sa bude hodnotiť v závislosti od napredujúceho očkovania v krajine, dodala. Podľa vlastných slov sa usiluje, aby sa týždenne podstatne výraznejšie zvyšoval počet ľudí, ktorých zaočkujú na COVID-19, uzatvára portál wolfsburger-nachrichten.de, ktorý priniesol videosprávu k rozhovoru kancelárky Merkelovej pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.