Blaha: Núdzový stav k ničomu nevedie, má byť len dočasným riešením
25 | 02 | 2021 I sefredaktor
Núdzový stav k ničomu nevedie, navyše, má byť len dočasným riešením, vyhlásil poslanec a podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha v pléne Národnej rady (NR) SR. V rámci diskusie k predlžovaniu núdzového stavu potvrdil, že Smer-SD nepodporí tento návrh a bude hlasovať proti, informuje TASR.

Blaha opätovne kritizoval plošné testovanie aj neúčasť predstaviteľov vlády na rokovaní parlamentu o tejto veci. Skonštatoval, že práve vláda je zodpovedná za to, že Slovensko sa prepadlo v počte hospitalizovaných aj úmrtí na ochorenie COVID-19.

"Priniesť núdzový stav ako riešenie, keď zjavne nepomáha, je vykopávanie otvorených dverí," poznamenal Blaha argumentujúc tým, že je vyhlásený už dlhé obdobie a situácia sa nezlepšuje. "Pozrieť sa  treba na okolité krajiny, ktoré sú na tom lepšie, a pýtať sa, čo robia inak," zdôraznil

Vláda podľa Blahu predpokladá, že núdzový stav bude platiť ešte dlho a označil to za vypnutie demokracie. Zároveň upozornil na závery Benátskej komisie, že núdzový stav môže platiť len určité obdobie.

Blaha poznamenal, že keby stál na čele krajiny štátnik, tak by zvolal nejakú formu rady solidarity a hľadal konsenzus. Namiesto toho podľa neho prichádza premiér Igor Matovič (OĽANO) s direktívnymi návrhmi, ktorými "vytáča ľudí" aj partnerov.