Zaujímavý príbeh: Záchranárka Michaela dostala ťažký koronavírus po druhej dávke vakcíny
24 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Nádejou ako zastaviť šírenie koronavírusu má byť vakcinácia. Že to nemusí celkom tak byť svedčí aj príbeh záchranárky Michaley, ktorá dostala COVID-19 už po zaočkovaní.


Očkovanie vakcínou proti koronavírusu je podľa odborníkov najúčinnejšou zbraňou na jeho šírenie. Záchranárka Michaela z Malaciek však opäť ochorela na túto pandémiu a to dva di po zaočkovaní, informuje portál cas.sk.
Očkovanie je potrebné, ale aj po druhej dávke vakcíny buďte stále opatrní

„Som veľkým zástancom očkovania, pretože je to jediná vec, ktorú môžeme teraz pre seba aj iných urobiť. Očkovanie má obrovský zmysel! Ale keď vidím niektorých, ako zahodia dokonca po prvej dávke rúško, ako prestanú byť opatrní, je dobré ich upozorniť na to, že sa nestanú hneď nedotknuteľnými,“ upozorňuje Michaela tých, ktorí si myslia, že už po prvej dávke sa im nemôže nič stať. Michaela sa podľa vlastných slov nakazila od staršej dcérky Laily (9), ktorá však bola bezpríznaková. To, že má COVID-19, zistili až vtedy, keď ju dali preventívne otestovať. Michale mala napokon ťažký priebeh koronavírusu, z ktorého sa našťastie dostala.

Varuje však ľudí, aby neprestali byť opatrní ani po vakcinácii. Očkovanie je podľa nej potrebné, ale neznamená, že je človek nedotknuteľný. Jej príbeh môže byť pre ostatných varovaním. „Ako záchranárka som zaočkovaná už druhý raz, napriek tomu som dostala Covid a mala som veľmi ťažký priebeh. Len dva dni po podaní druhej vakcíny som ochorela. Veľmi ma hnevajú ľudia, ktorí si myslia, že ak sú očkovaní, tak sa už nič nemôže stať a oni sa môžu premávať bez rúška a nebyť opatrní,“ vysvetľuje Michaela dôvod, prečo sa rozhodla na to upozorniť.

Tragédia: Tehotná Lenka prehrala boj s Covidom, jej bábätko zázrakom prežilo
16 | 02 | 2021

Po druhom očkovaní sú potrebné ešte dva týždne na vytvorenie ochrany

Michaela je momentálne na materskej a veľkou oporou je pre ňu manžel Juraj, ktorý je tiež záchranár. Obaja preto pristupujú ku všetkému veľmi zodpovedne a najmä s rešpektom. „Sloboda po očkovaní nie je o nezodpovednosti, a najmä nie je hneď, upozorňuje záchranárka. Infektológ Pavol Jarčuška zdôrazňuje, že po druhom očkovaní sú potrebné dva týždne na vytvorenie ochrany. Tým sa však zodpovedný prístup ľudí ani zďaleka nemá končiť. „V zásade závisí od vakcíny, ale pri tých najčastejšie používaných by mal mať človek 14 dní po druhom očkovaní už dostatok protilátok,“ vysvetľuje Jarčuška s tým, že vírus môžeme dostať aj keď sme zaočkovaní.

„Teda aj po dvoch mesiacoch po očkovaní,“ dodáva Jarčuška a zároveň vraví, že odborníci zatiaľ nemajú presné dáta, nakoľko môže zaočkovaný človek vírus prenášať. „Človek má aj naďalej dodržiavať všetky opatrenia, ktoré máme. Očkovanie je sloboda, lebo človek nezomrie na ten vírus, ale ochranu treba dodržiavať ďalej. Ja som tiež očkovaný a poctivo nosím rúško. Sloboda to je, ale každá sloboda má svoje obmedzenia,“ upozorňuje známy infektológ.

Desivý príbeh Patrikovho otca: Bol na protestoch, zomrel na COVID-19
Na sociálnej sieti sa šíri neuveriteľný a veľmi smutný príbeh muža, ktorý sa zúčastnil na novembrovom proteste proti pandemickým obmedzeniam, pričom krátko na to zomrel práve na koronavírus. Informáciu o tom napísal jeho syn a potvrdila to aj... Čítať ďalej
06 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.