Vysoké školy sa Gröhlinga neobávajú, sú pripravené štrajkovať
24 | 02 | 2021 I Marek Molnár

Ministerstvo školstva pripravuje novelu zákona, ktorá sa má týkať vysokých škôl. Podľa dostupných informácii sa má upraviť systém riadenia a činnosti samosprávnych orgánov. Taktiež sa má obmedziť sloboda a autonómnosť univerzít, informuje portál Pravda.


Vysoké školy upozorňujú, že sa ministerstvo snaží ovládnuť univerzity na Slovensku. Klub dekanov fakúlt Vysokých škôl SR vo svojom vyhlásení tvrdí, že nesúhlasí s ministerstvom školstva, ktoré chce „zlikvidovať nezávislosť a samosprávu vysokých škôl a podriadiť vysoké školy politickej moci“.

Dekani ďalej spomínajú „cielenú likvidáciu vysokých škôl“ pomocou znižovania financovania, ktoré ministerstvo plánuje. Klub tiež upozorňuje „na dlhodobú snahu niektorých ľudí aj prostredníctvom médií vzbudiť falošný dojem a vedomé šírenie informácií o nekvalite slovenských vysokých škôl“.

Dekani poukazujú aj na to, že väčšina vysokých škôl na Slovensku je v medzinárodnom prostredí plne konkurencieschopná.

Kotleba: Ani totalitná Matovičova vláda nemôže nútiť ľudí do očkovania
Predseda ĽSNS Marián Kotleba v príspevku na sociálnej sieti vyjadril nedôveru k vakcínam. Tvrdí, že nikto ľudí do očkovania nútiť nemôže. Čítať ďalej
20 | 02 | 2021 | Marek Molnár


„Dekani si uvedomujú prítomnosť individuálnych zlyhaní v rámci slovenských vysokých škôl, ale je to prirodzený jav v mnohých odvetviach v každej spoločnosti a krajine, Slovensko nevynímajúc,“ vyhlásil Klub dekanov, pričom dodal: „Napríklad v oblasti politiky, kde sa objavujú aj viacerí nedôveryhodní politici, no nezrušíme preto parlamentné voľby.“

Dekani žiadajú, aby sa problémy riešili individuálne a aby sa neobmedzovali akademické práva a slobody. „To sú atribúty, ktoré indikujú časy totality,“ uviedli.

Klub tiež oznámil negatívne následky, ktoré so sebou prinesie likvidácia samosprávy vysokých škôl, pričom štúdium bude ovplyvnené politikmi a oligarchami, ktorí budú tlačiť na znižovanie kritérií pri absolvovaní štúdia. Vedci a pedagógovia odídu buď do zahraničia alebo sa budú sústrediť na iné sektory pracovného trhu.

Odliv pedagógov bude sprevádzaný aj odlivom študentov zo škôl, ktoré už nebudú dostatočne kvalitné. „V prípade získania politickej moci extrémistickými stranami, bude akademické prostredie voči nim bezbranné,“ uvádzajú dekani.

Drucker: Prestaňte robiť pokusy na ľuďoch a prenechajte riadenie niekomu, kto to vie
Exminister zdravotníctva Tomáš Drucker vo statuse na Facebooku vyjadril nesúhlas s nefungujúcimi opatreniami. Navrhol riešenia, ktoré by podľa neho mali úspech. Čítať ďalej
16 | 02 | 2021 | Marek Molnár