V júni vyjde rozsiahla publikácia spisby Jima Morrisona
24 | 02 | 2021 I tasr

Po takmer 50 rokoch od úmrtia amerického rockového speváka Jima Morrisona vyjde dosiaľ najrozsiahlejšia zbierka jeho poézie, textov a ďalších materiálov vrátane tých, ktoré neboli dosiaľ publikované. Informoval o tom v noci na stredu časopis Rolling Stone.


Morrison pred svojím úmrtím v júli 1971 zanechal rukopisné inštrukcie s názvom Plán pre knihu, z ktorých vychádza aj avizované dielo. Knižku s názvom The Collected Works of Jim Morrison: Poetry, Journals, Transcripts, and Lyrics má 8. júna vydať vydavateľstvo HarperCollins so sídlom v New Yorku.

Táto takmer 600-stranová publikácia bude však zahŕňať aj väčšinu jeho dovtedy publikovaného diela, od piesňových textov k poézii, ako aj celkový obsah posmrtne vydaných básnických zbierok The American Night (1991) a Wilderness (1998).

Takmer polovicu avizovanej knihy však bude tvoriť predtým nezverejnený materiál vrátane nikdy nenahratých piesňových textov, rukopisných úryvkov z 28 nedávno objavených Morrisonových zápisníkov, ako aj 160 raritných fotografií a kresieb.

Medzi výňatkami z jeho zápisníkov budú i spevákove náhľady na jeho súdny proces v Miami z roku 1970, ako aj pravdepodobne jeho posledné zápisky z obdobia tesne pred umelcovým úmrtím v Paríži, uviedlo vydavateľstvo.

Ďalšími raritami je Morrisonov náhľad na experimentálny film HWY: An American Pastoral (1969), v ktorom účinkoval. Súčasťou publikácie bude aj sprievodná audiokniha, ktorá bude obsahovať vôbec prvé zverejnenie jeho posledných autorských záznamov poézie v losangeleskom štúdiu na jeho 27. narodeniny v decembri 1970.

Predhovor napísal spisovateľ Tom Robbins, úvod Morrisonova sestra Anne Morrisonová-Chewningová. V príprave sú aj spomienkové podujatia v súvislosti s 50. výročím vydania platne L.A. Woman, posledného štúdiového albumu, ktorý Morrison vytvoril s The Doors.

 

Balúchovej zhabali auto exekútori. Od Kollára žiadnu luxusnú náhradu nedostala
Speváčka Barbora Balúchová nie je odkázaná na nikoho iného. Pred časom jej vďaka finančným problémom exekútori zhabali auto, čo už je dnes minulosťou a speváčka sa vozí na inom. O žiaden luxusný voz, tak ako to majú mamičky Borisa Kollára zvykom,... Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Timotej Dudka