Sme pre Európsku úniu skutočnými partnermi, alebo iba vazalmi? Pýta sa Chmelár
24 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Pre politického analytika Eduarda Chmelára nie je ťažké rozanalyzovať si možné problémy súvisiace s nákupom ruskej vakcíny Sputnik V. Svoj názor na to okomentoval v statuse na sociálnej sieti.


O ruskej vakcíne Sputnik V sa toho už napísalo dosť, rovnako ako aj o možných problémoch nielen s jej registráciou v Európskej liekovej agentúre, ale pri našej kúpe. Politický analytik Eduard Chmelár si uvedomuje, aké riziká na Slovensko čakajú pri rokovaní o nej a napokon aj pri jej kúpe. „Chcem vidieť Igora Matoviča, ako na marcovej Európskej rade jednou rukou zahlasuje za sankcie proti Moskve a druhou rukou bude žobrať od Ruska vakcíny,“ objasňuje hlavný Chmelár problém.
Fico s Pellegrinim tiež doma vystupovali proti ruským sankciám a v Bruseli za ne hlasovali

Podľa neho má Robert Fico pravdu v tom, že sankcie k ničomu nevedú. „Len mu treba pripomenúť, že rovnako sa správal vo funkcii premiéra aj on a Peter Pellegrini: doma vystupoval proti sankciám a v Bruseli za ne poslušne zahlasoval. Táto dvojtvárnosť slovenských politikov je pre mňa nepochopiteľná,“ konštatuje analytik a vzápätí sa pýta: „Čoho sa boja? Čo si myslia, že sa nám môže stať, ak vyjadríme svoj názor? Budú nás bombardovať? Unesú našich štátnych predstaviteľov ako Brežnev? Máme mať nejaké reálne obavy alebo ide iba o (s prepáčením) predposratosť našich najvyšších ústavných činiteľov?“



Chmelár je presvedčený, že by stačil jeden jediný suverénny postoj a celý sankčný režim sa zrúti ako domček z karát. „V tridsaťročných dejinách východoeurópskej demokracie sa na takýto postoj zmohlo iba jeden jediný krát Maďarsko na summite NATO - a aj to bolo dôvodom jeho úzkoprsé vnímanie maďarskej menšiny na Ukrajine. Potrebujeme štátnikov, ktorí budú odvážni v činoch, nie slovách. Načo sa potom chvastáme, že vraj máme „rovnaký hlas“ pri spoločnom stole? Načo je také právo, keď ho vôbec nevyužívame? Načo sa tvárime, že sme partneri, keď sme vazali?“ končí politický analytik svoj status zaujímavými otázkami.

Chmelár: Minister môže jediným podpisom poviliť Sputnik V na Slovensku. Prečo zámerne klamú?
Eduard Chmelár sa v najnovšom stastuse na facebooku zamyslel nad geomopolitickými hrami okolo vakcíny Sputnik V, ktoré vedú niektorí naši politickí predstavitelia, ale aj médiá. Používajú pritom zámerné klamstvá a v čase, kedy nám tu zomierajú... Čítať ďalej
18 | 02 | 2021 | Michal Filek