Na Slovensku by mala vzniknúť Rada vlády SR pre duševné zdravie
24 | 02 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Na Slovensku by mala vzniknúť Rada vlády SR pre duševné zdravie. Návrh na jej zriadenie z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktorý je súčasťou plnenia programového vyhlásenia vlády na roky 2020 až 2024, schválil vládny kabinet na svojom stredajšom zasadnutí.


Hlavným cieľom zriadenia rady je vytvorenie funkčného orgánu koordinujúceho štátne inštitúcie, akademické inštitúcie, stavovské organizácie, poskytovateľov starostlivosti, prijímateľov starostlivosti a mimovládne organizácie pri tvorbe a realizácii politiky štátu v oblasti duševného zdravia, uvádza sa v predkladanom materiáli.

Strategické dokumenty, ktorých tvorbu bude rada koordinovať a následne predkladať vláde na schválenie, pri navrhovanom zložení rady zohľadnia špecifiká rôznych rezortov a vytvoria základ pre úspešnú reformu starostlivosti o duševné zdravie na Slovensku.

Blaha: "Toto je kolaps štátu. Nelieči sa rakovina, ani srdcovo-cievne choroby, nič. Len covid...
Ľuboš Blaha sa čuduje, ako môže minister zdravotníctva stále zostávať na svojom mieste. "Môžeš byť najneschopnejší na Zemeguli, ale ak si náš človek, nedáme si ťa," komentuje situáciu na facebooku. Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Michal Filek


Kľúčovou úlohou rady bude koordinácia politiky štátu v oblasti duševného zdravia a tvorba strategických dokumentov. Zaoberať sa bude aj oblasťou vzdelávania odborníkov poskytujúcich starostlivosť o duševné zdravie a služby a tiež výskumom duševného zdravia.

Rada bude poradným orgánom vlády. Sledovať bude kvalitu v oblasti duševného zdravia a vláde bude poskytovať odborné stanoviská. Pôjde o platformu na diskusiu odborníkov z rôznych rezortov. Tvoriť by mala národný program duševného zdravia s následným hodnotením plnenia akčných plánov za jednotlivé rezorty.

Pozostávať má zo štátnych inštitúcií, akademického sektora, stavovských organizácií, pracovníkov v oblasti duševného zdravia, prijímateľov služieb a mimovládnych organizácií.

Vplyv na rozpočet verejnej správy na rok 2021 by mal byť vo výške 56.505 eur a od budúceho roka 64.512 eur.

Biznis na občanoch? Mobilné odberové miesta zarábajú desaťtisíce eur!
Zriadiť si mobilné odberné miesto sa oplatí. Takýto poskytovateľ dostane od štátu aj 30–tisíc eur mesačne," napísal portál 1.pluska.sk. Igor Matovič totiž tvrdošijne trvá na tom, že AG testy sú atómovou bomobou na covid. Ľudia síce dostanú na... Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Michal Filek