Mnohé Matovičove vyjadrenia sú nelogické a proti zdravému rozumu, myslí si politológ Štefančík
24 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Premiér Igor Matovič si v utorok pozval na Úrad vlády vedcov a odborníkov, s ktorými sa kedysi radil v boji s koronavírusom. Za ich predchádzajúcu nemiestnu kritiku ho mnohí stále odsudzujú.


Stretnutie premiéra s odborníkmi a vedcami, ktorých iba nedávno označil za hlupákov, by zrejme čakal málokto. Matovič sa na nich obracia so žiadosťou o pomoc nájsť účinné riešenia na boj proti pandémii. Bývalá premiérka Iveta Radičová nad tým krúti hlavou a vysvetľuje, čo je potrebné urobiť, aby sme boj s koronavírusom vyhrali, píše portál 1.pluska.sk.
Taký útok na vedcov, aký predviedol premiér, si nikto v žiadnej krajine nedovolí

Na tlačovej besede pred stretnutím s odborníkmi pritom Matovič tvrdil, že keď im v decembri odovzdával boj s pandémiou situácia bola lepšia ako je teraz. sa nezmenila. Odborníci však vtedy navrhovali, aby sa netestovalo celoplošne, ale len v najviac zasiahnutých okresoch. Uznávaný biochemik Pavol Čekan pre Denník N povedal, že on nebol až doteraz do diskusie na riešenie pandémie pozývaný. „Nedotklo sa ma to. Na takéto vyjadrenia sme si už aj trošku zvykli,“ uviedol uznávaný vede. Expremiérka Radičová si myslí, že takéto správanie premiéra proti odborníkom je neprípustné. „Opatrenia komunikuje tak, že hľadá vinníkov. Raz sú to médiá, potom odborníci. Taký útok na vedcov si nikto v žiadnej krajine nedovolí. Najskôr im nadáva a potom ich volá,“ kritizuje správanie Matoviča jeho predchodkyňa.

Radičová si myslí, že zvolanie konzília odborníkov je na mieste a mali by sme využiť aj skúsenosti z iných krajín, ktoré sú v boji s pandémiou úspešnejšie. Ako problém vidí v boji s koronavírusom vidí expremiérka aj spôsob prezentovania niektorých nariadení. „Jeden rozmer sú vecné riešenia a druhý spôsob komunikácie. Ak pokyny nie sú jasné, zrozumiteľné a nekomunikuje sa to ako s rovnocenným partnerom, tak je nesmierne ťažké domáhať sa obmedzenia mobility a disciplíny,“ dodáva Radičová, ktorá si myslí, že pre úspešný boj s pandémiou sú dôležité jasné pravidlá, funkčná štátna správa a dôvera občanov k vláde. Tá vraj však na Slovensku radikálne klesá.

"Niekto sa správa hlúpo, ale vedci to určite nie sú," rypla si do premiéra jeho predchodkyňa Iveta Radičová
Negatívnou udalosťou týždňa podľa bývalej premiérky Ivety Radičovej je zistenie, že "všetci, ktorí nesúhlasia s premiérom, sú hlupáci, klamári a tancujú na hroboch." Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | Ivan Brožík

Premiér chce vyslať signál, že počúva, je ochotný a schopný prijať iné názory

Zvolanie odborníkov hodnotí kladne aj sociologička Silvia Porubänová . „Premiér chce vyslať signál, že počúva, je ochotný a schopný prijať iné názory, predstavy a návrhy, dáva priestor kompetentným, konštatuje sociologička, podľa ktorej však premiér zrejme dúfa, že ústretovým postojom odvráti časť kritiky za nezvládanie pandémie, ktorá sa zatiaľ väčšinovo sústreďuje práve na jeho osobu. „Mnohé jeho vyjadrenia sú nelogické a proti zdravému rozumu,“ poukazuje politológ Radoslav Štefančík na nekonzistentnosť Matoviča.

Belousovová: Matovič je nechutný, arogantný psychopat. Všetci sú hlúpi, len on je najmúdrejší
Bol to naozaj ostrý výstup. Bývalá poslankyňa NR SR Anna Belousovová na sociálnych sieťach nešetrí kritikou voči krokom Matoviča. Do čerta však poslala celý vládny kabinet, informujú Topky. Čítať ďalej
23 | 02 | 2021 | Timotej Dudka