„Ivermectin zachránil už milióny životov a mal by sa používať aj u nás!“ Tvrdí doktor Török
24 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slovensko v boji s Covidom stále ťahá za ten najkratší koniec a liečba Ivermectinom je iba „v plienkach“, no doslova šokujúce slová doktora Pavla Töröka naznačujú, že by sa to malo urýchlene zmeniť.


Ivermectin je liek, ktorý sa využíva v prvom rade vo veterinárnej liečbe, no pomerne výrazne pomáha aj pri počiatočnej fáze covidu. Kým v mnohých krajinách Európy, ale aj na celom svete, sa používa už dlhšie, u nás sa s ním začína liečiť len veľmi pomaly. Zrejme aj preto u nás zomiera tak veľa ľudí. Slová o Ivermectine a jeho liečebných účinkoch aj na človeka, ktoré v relácii televízie TA3 Tak takto?! vyslovil doktor Pavol Török, emeritný prednosta kliniky Východoslovenský ústav srdcových chorôb v Košiciach, sú ale doslova šokujúce.
Na vlastnej koži si Ivermectin odskúšali aj lekári, po jeho včasnom použití boli negatívni

Ivermectin je štyridsať ročný liek, a výskumník, ktorý ho objavil, dostal podľa Töröka Nobelovu cenu, pretože liek zachránil desiatky miliónov životov nielen v Afrike, ale aj Indii a dodnes sa používa v počte niekoľkých miliárd dávok ročne. „Pokiaľ počúvam niektorých našich odborníkov, ktorí hovoria, že môže prinášať nejaké riziká a podobne, tak vždy je treba porovnať aj benefit, teda ak máme liek, ktorý je vyskúšaný, pretože sa štyridsať rokov používa, áno, je to antiparazitikum, ale blokuje množenie vírusu, konkrétne Covid-19 v bunke, na čo sú spravené práce, sú štúdie,“ konštatuje hneď v úvode doktor, podľa ktorého centrum pre liečbu a prevenciu infekčných chorôb v USA v pondelok uviedlo, že ani zakázať ani odporúčať ho nie je možné, ale nie sú ani proti použitiu. „To znamená, že Ivermectin má šancu byť použitý aj v našich podmienkach a myslím si, že by bol obrovským benefitom,“ dodáva Török.

Niektorí lekári, keď mali Covid, odskúšali Ivermectin aj na vlastnej kož. Užívali však ten humánny Ivermectin dovezený zo zahraničia. „Na oddelení sme mali niektorých lekárov a sestričky, ktorí sa infikovali, a lekári si Ivermectin nechali veľmi rýchlo priviezť z Rakúska, kde ho používajú na liečbu svrabu. Máme tam kolegov ktorí hovorili, že keď chcú dať pacientovi Ivermectin, tak napíšu, že má svrab a dajú mi Ivermectin. No a po použití Ivermectinu boli všetci naši kolegovia negatívni a u žiadneho sa nevyvinulo ani len stredne vážne ochorenie Covidu, takže veľmi dobre prešli cez celú tú procedúru a po nejakom týždni boli v práci,“ konštatuje emeritný prednosta kliny.



 
„Nepoužívajte, lebo nie je to vyskúšané“ povie len ten, kto nevidel na vlastné oči umierať

Podľa Töröka by sa touto problematikou mala vážne zaoberať už nie Pandemická komisia, ale vláda, respektíve minister zdravotníctva. „Aby bol liek uvoľnený pre potreby intenzivistov, alebo minimálne internivistov, ako prevencia rozvoja ťažkého covidu a zabránenie rozvoja katastrofáleneho poškodenia pľúc, čo popisuje aj zahraničná literatúra,“ dodáva doktor, ktorý má prečítaných okolo 100 strán rozličných štúdií od Indie, cez Egypt a Spojené štáty či Južnú Ameriku. A práve v Južnej Amerike má aj priateľov, s ktorými sa baví po telefóne, a tí jemu aj jeho kolegom tvrdia, že v niektorých oblastiach, kde Ivermectin začali široko používať, im klesla od augusta mortalita v danom regióne z 80 mŕtvych denne do septembra na dvoch mŕtvych. „Môžem veriť, nemusím veriť, pretože nie je to štúdia, ale ako hovorí pán premiér „Je to vojna s hnusobou“. A vo vojne sú, žiaľ, použiteľné všetky typy zbrane, pokiaľ by sme chceli nad hnusným vírusom vyhrať,“ prízvukuje Török.

Aj podľa skúseného a dlhoročného lekára ide hlavne o to, aby nám neumierali ľudia v nemocniciach. „Ja osobne som podpísal okolo 1500 úmrtných listov za svoju relatívne dlhú kariéru, na mojich rukách zomrelo X pacientov, ktorých som nevedel zachrániť, lebo to bola katastrofa. Kto to nezažil a nevidel na vlastné oči ako sa umiera, tomu je veľmi jednoduché povedať. „Nepoužívajte, lebo nie je to vyskúšané“. Ten kto to videl a vidí na vlastné oči, tak ten chce bojovať proti tomu aby tí ľudia zbytočne neumierali. Preto v tomto prípade je treba Ivermectin vyskúšať. Máme kliniky, máme oddelenia, tak nevidím dôvod, prečo by Ivermectin nemohol ísť do klinickej praxe či už v obmedzenom režime, alebo v režime naplno,“ dodáva v závere rozhovoru doktor Pavol Török.