Doktor Lipták žiada, v mene pacientov, o udelenie povolenia očkovať vakcínou Sputnik V
24 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Situácia okolo ruskej vakcíny Sputnik V a jej kúpi na Slovensko je stále nejasná. Lekár Ján Lipták dokonca napísal ministrovi Krajčímu list, v ktorom píše v mene pacientov a žiada o jej dovoz.


Ruská vakcína Sputnik V vyvoláva veľa otáznikov najmä preto, že nie je schválená Európskou liekovou agentúrou. Jej účinky odskúšané vo svete sú však nespochybniteľné. Slováci sa preto dožadujú jej dovozu, lebo jej veria viac ako iným, vyrábaným v Európe či USA. Kontroverzný lekár Ján Lipták sa preto v liste adresovanom šéfovi rezortu zdravotníctva Marekovi Krajčímu stavia za ľudí a žiada o jeho kúpu.
Vakcína Sputnik V má najväčšiu dôveryhodnosť medzi naším obyvateľstvom

Lipták hneď v úvode listu píše, že viacerí pacienti ho požiadali o podanie vakcíny proti Covid -19 značky Sputnik V, vyrábanej v Ruskej federácii. „Táto vakcína nie je na Slovensku registrovaná na Štátnom ústave pre kontrolu liečiv, ale zákon čís. 326/2011 Zb. z. Vám umožňuje povoliť podávanie vakcíny za určitých podmienok,“ upozorňuje Lipták ministra.

Ďalej dodáva, že hoci v rôznych krajinách vyvinuli vakcíny proti pandémii, na Slovensku nie je v súčasnosti dostatok žiadnej z nich na urýchlené očkovanie. „Zároveň, dokazujú to aj prieskumy verejnej mienky, vakcína Sputnik V má najväčšiu dôveryhodnosť medzi naším obyvateľstvom spomedzi vyvinutých značiek, pre svoju bezpečnosť a účinnosť. Pacienti ktorí sa na mňa obracajú dôverujú vakcíne Sputnik a žiadajú o jej podanie,“ prízvukuje Krajčímu žiadosti svojich pacientov Lipták.

Podľa § 46 ods. 3 písm. b) cit. Zákona, minister zdravotníctva môže povoliť podávanie neregistrovaného lieku z vlastnej iniciatívy alebo na žiadosť ošetrujúceho lekára, ak hrozí nebezpečenstvo smrti alebo vážnej ujmy na zdraví a niet na trhu registrovaný liek. Za podanie lieku zodpovedá ošetrujúci lekár. „Denne zomiera okolo sto pacientov a okolo dvetisíc ľudí sa nakazí. V tejto situácii je potrebné urgentne riešiť obstaranie dostatočného množstva vakcín a využiť každú možnosť. Podmienky zákona pre udelenie povolenia mne ako ošetrujúcemu lekárovi, považujem za splnené,“ konštatuje doktor Lipták, ktorý považuje za optimálne riešenie, keby minister využili vlastnú právomoc a povolili používanie neregistrovanej vakcíny Sputnik.

Peter Lipták: Matovičovou atómovou bombou je Krajčího výbuch v zdravotníctve
Lekár Peter Lipták v blogu tvrdí, že tento rok zomrelo oveľa viac ľudí v dôsledku dezorganizácie zdravotníctva ministrom Marekom Krajčím než na Covid-19. Čítať ďalej
11 | 02 | 2021 | Petra Demková

Pacienti a všeobecní lekári budú pri povolení Sputniku V stáť za ministrom

„Ak by z rôznych dôvodov nemohlo dôjsť k tejto alternatíve, žiadam o udelenie povolenia pre svojich pacientov. Ak udelíte povolenie, vzhľadom na publikovaný záujem možno očakávať mnohonásobné zvýšenie záujmu o aplikovanie vakcíny Sputnik V,“ píše.

Ďalej lekár dodáva: „Ak by predsa došlo k Vášmu všeobecnému povoleniu Sputnika V, považujte túto žiadosť za podporu Vášho rozhodnutia. Pacienti a všeobecní lekári budú stáť za Vami. Podávanie vakcíny v ambulanciách všeobecných lekárov má výhodu v rýchlej dostupnosti očkovania pre všetkých, ktorí to dnes potrebujú (seniori, chronicky chorí a ďalší).“

Všeobecní lekári v Maďarsku už Sputnikom V očkujú a zaočkujú v priemere v jednej ambulancii 50 pacientov denne. „My máme dnes sieť cca 2 200 ambulancií všeobecných lekárov, to v prípade, že by sme dosiahli tempo maďarských všeobecných lekárov by bola kapacita cca 100 000 zaočkovaných denne. Vakcína Sputnik V vyžaduje pre skladovanie iba chladničkovú teplotu, preto je optimálna pre distribúciu a podávanie v sieti všeobecných lekárov. Tak by sa podarilo splniť všetky predpoklady pre zaočkovanie prevažnej časti populácie v čo najkratšom čase,“ dodáva v samom závere listu doktor Lipták.

Doktor Lipták: Krajčí by sa mal mať na pozore, aby ho príbuzní obetí koronavírusu neukameňovali
Lekár Peter Lipták má obavy, že ministra zdravotníctva Mareka Krajčího by mohli rodiny obetí Covid-19 ukameňovať, píše v statuse na Facebooku. Čítať ďalej
16 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik