Boris Kollár pochybuje, že parlament predĺži núdzový stav. Vysvetlil dôvod
24 | 02 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) a predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v utorok rokovali s prezidentkou Zuzanou Čaputovou o aktuálnych politických témach. Pred príchodom do Prezidentského paláca sa šéf NR SR Kollár vyjadril k tomu, či sa koalícia dohodla na predĺžení núdzového stavu, o ktorom má rozhodnúť tento týždeň


„Je problém s tým, že s vysokou pravdepodobnosťou nebudeme mať dosť poslancov, lebo je strašne veľa chorých. Takže budeme mať asi problém dať 76 koaličných poslancov. Takže budeme to naozaj počítať. Keď to vyjde, tak to bude veľmi tesné,“ vyhlásil v utorok ráno Boris Kollár.

Dodal, že ak by sa nepodarilo predĺžiť núdzový stav, štvorkoalícia „bude musieť nájsť nejaký plán B“. „Zatiaľ ho nemáme. Rátame s tým, že prídeme v dostatočnom počte, ale toľko je chorých a v karanténe, že vyzerá to tak na tesno,“ zopakoval predseda parlamentu Kollár.

Parlament má podľa v súčasnosti platnej legislatívy odobriť núdzový stav, ktorý bol uznesením vlády znovu predĺžený 8. februára. Vláda Igora Matoviča znovu vyhlásila núdzový stav už 1. októbra 2020. Pôvodne mal mal trvať 45 dní do 14. novembra 2020. Vláda ho zatiaľ predĺžila trikrát.
Nezaradení poslanci zo strany Hlas-SD nepodporia predĺženie núdzového stavu

Nezaradení poslanci Národnej rady SR (NR SR) a členovia strany Hlas – Sociálna demokracia (Hlas-SD) nepodporia v parlamente predĺženie núdzového stavu. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda strany Peter Pellegrini. Núdzový stav totiž podľa jeho slov neprináša žiadny výsledok a zdôvodnenie o nutnosti jeho predĺženia, ktoré majú poslanci NR SR k dispozícii, považuje za nedostatočné.

„Na boj s koronakrízou by postačovalo vyhlásenie mimoriadnej situácie, kde by sa mohli prijímať a vykonávať potrebné opatrenia,“ dodal Pellegrini.

Ministri na svojom rokovaní 18. februára schválili návrh vlády SR na vyslovenie súhlasu NR SR s opakovaným predĺžením núdzového stavu. Ten bol vyhlásený z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie koronavírusu. Vláde musia tento krok ešte potvrdiť poslanci parlamentu, a to do 20 dní od jeho predĺženia. Členovia zákonodarného zboru majú k tejto téme zasadnúť v stredu 24. februára.
SNS vyzýva poslancov NRSR, aby odmietli núdzový stav, vládu zas na podanie demisie

Mimoparlamentná SNS vyzvala poslancov Národnej rady (NR) SR, aby v stredu (24. 2.) nepodporili predlžovanie núdzového stavu. Vládu SR zas vyzýva na podanie demisie, hovorí o potrebe odovzdať riadenie pandémie kolektívnemu orgánu tvorenému odborníkmi. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Zuzana Škopcová. Za problém konania kabinetu Igora Matoviča (OĽANO) označila SNS stratu dôvery a neschopnosť riešiť problémy súvisiace s ochorením COVID-19.

„Jediným riešením je okamžité odovzdanie riadenia pandémie kolektívnemu orgánu, ktorý bol vytvorený z odborníkov, respektíve demisia tejto vlády. SNS teda vyzýva poslancov NR SR, aby hlasovali proti predĺženiu núdzového stavu,“ uviedla SNS s tým, že ide o nesystémové opatrenie.

Tvrdí, že podporou núdzového stavu poslanci podporia aj nesystémové kroky vlády. Kritizuje aj týždenné testovanie na ochorenie COVID-19 a hovorí o pokusoch na občanoch. SNS tiež podotkla, že kabinet ignoruje odborníkov a príslušníkov samospráv. Myslí si, že stredajšie rokovanie parlamentu môže vytvoriť tlak na vládu, aby si konečne uvedomila zodpovednosť za životy na Slovensku a za aktuálnu situáciu.

Vláda začiatkom mesiaca rozhodla o tom, že núdzový stav sa predĺži od 8. februára o ďalších 40 dní. Na základe novelizovanej legislatívy musí predĺženie núdzového stavu odobriť parlament, a to najneskôr do 20 dní. Poslanci majú o predĺžení rokovať na schôdzi, ktorá sa začína v stredu.